3 жовтня, 2019

Не стало Дмитра Штогрина

25 вересня помер провідний діяч ОУН, засновник катедри українознавства в Ілинойському університеті проф. Дмитро Штогрин.

Св. п. Дмитро Штогрин. (Фото: svoboda-news.com)

Він народився 9 листопада 1923 року в селі Звиняч Тернопільської области в патріотичній родині ветерана Української Галицької Армії. Навчався в Чортківській гімназії та в Перемишлі.

У часи воєнного лихоліття доля закинула юнака до Німеччини в табори для переміщених осіб. Він почав вищі студії в Німеччині у відновленому у 1946 році в Українському Вільному Університеті, активно займався громадською діяльністю, зокрема, у сфері відродження і розбудови молодіжних організацій СУМ та Пласт, творення і встановлення Товариства Української Студіюючої Молоді ім. Миколи Міхновського.

Згодом він переїхав до Канади, завершив у 1958 році навчання в Отавському університеті на маґістерському рівні, захистивши наукову працю „Поетична творчість Олега Кандиби-Ольжича“. З 1960 року працював бібліотекарем Ілинойського університету, у 1970 році став доктором з філософії, захистивши дисертацію на тему „Павло Филипович – літературознавець“.

Д. Штогрин був автором та редактором п’яти книг українською та англійською мовами, а також близько 100 статтей про бібліотекознавство та українське літературознавство.

Д. Штогрин зумів втілити в життя свою заповітну мрію – створити катедру українознавства в Ілинойському університеті. За його ініціятиви в університеті діяла єдина українська університетська програма поза межами України, яка від 1982 року щорічно проводила міжнародні конференції, присвячені українській проблематиці, приймаючи доповідачів з п’яти континентів. З доповідями виступали ректори Київського, Запорізького, Львівського, Чернівецького університетів, а також Києво-Могилянської і Острозької академій та УВУ.

Завдяки Д. Штогринoві в університеті було відкрито бібліотеку, яка нараховувала близько 70 тис. українських видань.

Д. Штогрин з дружиною Евстахією проживали в університетському містечку в Урбана-Шампейні в Ілиной.

У серпні 2019 року на катедрі слов’янських мов та літератур Ілинойського університету був заснований Вічний фонд ім. Дмитра Штогрина для розвитку українознавства. Головною жертводавицею фонду, метою якого є проведення наукових конференцій, симпозіюмів, лекцій та інших академічних заходів на українознавчу тематику, стала його донька д-р Людослава Штогрин. Заснуванням фонду вона вшанувала науково-творчу спадщину свого батька, чию ролю у розвитку українських студій та славістичного бібліотекарства у Північній Америці важко переоцінити.

Коментарі закриті.