22 липня, 2020

Невтомний реформатор Саакашвілі

Президент України Володимир Зеленський 7 травня призначив Михайла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ – допоміжного органу при президентові України, основним завданням якого є підготовка пропозицій щодо стратегічного плянування реформ, їх узгодженого впровадження та дослідження здійснення.

53-річний політик М. Саакашвілі увійшов в історію як діяльний промотор проґресивних змін. На виборах президента Грузії за нього проголосували 4 січня 2004 року 96.27 відс. виборців. Він негайно розпочав реформи.

За часів його президентства Грузія посіла у світі провідні місця за простотою відкриття бізнесу, отриманням прав на будівництво, легкістю реєстрації прав власности, за отриманням кредитів, за рівнем захисту інвесторів.

У сфері державного управління новий президент віддавав перевагу молодим фахівцям і за часи його правління в грузинському уряді було лише дві людини віком понад 40 років. Було зменшено кількість міністерств, державних служб, скорочено число чиновників, звільнено близько 90 відс. усіх співробітників колишньої міліції. Значні реформи були проведені в судовій системі. У 2011 році був прийнятий закон про люстрацію, за яким колишні співробітники спецслужб СРСР або комуністичні партійні лідери не мають права на високі державні посади.

Грузія узяла курс до Евросоюзу і НАТО. Ці новації викликали невдоволення Москви та місцевих олігархів. М. Саакашвілі заочно у 2018 році був засуджений до трьох років тюремного ув’язнення за перевищення службових повноважень у справі про вбивство у 2006 році банківського службовця. Президентською владою він ніби незаконно помилував чотирьох колишніх співробітників поліції, причетних до вбивства, які провели в ув’язненні замість восьми лише два роки. Також М. Саакашвілі заочно засуджений на шість років ув’язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парляменту Грузії Валерія Гелашвілі.

Ці вироки в країнах Евросоюзу і НАТО були визнані політично мотивованими, тому М. Саакашвілі не перебуває в базі Інтерполу, запити на його екстрадицію до Грузії ніколи не виконувалися через те, що вироки стосовно нього і членів його команди на рівні всіх цивілізованих країн визнані такими, що мають під собою політичний підтекст.

М. Саакашвілі має давні зв’язки з Україною. Він служив у прикордонних військах у Чопі, з відзнакою закінчив факультет міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

У грудні 2014 року М. Саакашвілі було запропоновано посаду першого віце-прем’єра України, але він відмовився через небажання змінювати громадянство Грузії.

13 лютого 2015 року Президент Петро Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформ та призначив її головою М. Саакашвілі. 29 травня 2015 року М. Саакашвілі було прийнято до українського громадянства і призначено головою Одеської державної адміністрації. В Одесі він почав зі звільнення 24 корумпованих голів районів. Сталося декілька гучних арештів хабарників на високих посадах. 6 грудня 2015 року він заявив, що через корупцію Україна щороку втрачає понад 5 млрд. дол. Мільярдні борги перед державою мали Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ, Ринат Ахметов. 2016 року стався його конфлікт з Президентом П. Порошенком, відставка та позбавлення громадянства.

За президентства В. Зеленського М. Саакашвілі повернувся в Україну, йому відновили громадянство. В. Зеленський заявив, що чекає від М. Саакашвілі результатів вже у найближчі місяці. Що ж, невтомний реформатор може діяти.

Коментарі закриті.