31 липня, 2019

На Союзівці відгомонів Фестиваль української культури

Школа українського танцю ім. Роми Прийми-Богачевської виконує танець „Привіт“. (Фото: Богдан Г риців)

КЕРГОНКСОН, Ню-Йорк. – Три дні, 12-14 липня, тривав 13-ий Фестиваль української культури, який провела Українська Народна Фундація в Центрі української спадщини на оселі Союзівка. Гості з України, відомі співаки Тарас Петриненко, Тетяна Горобець і Тоня Матвієнко присвятили багато часу виступам на фестивалі. 

Максим Лозинський співав з ґітарою власні пісні. Скрипаль-віртуоз Василь Попадюк чарував гостей сучасною джазовою і народною музикою. Український хор „Думка“ з Ню-Йорку під орудою Василя Гречинського збагатив спів унікальним аранжуванням і музичним супроводом. 

Школа українського танцю ім. Роми Прийми-Богачевської представила нові танці, яких навчив танцюристів хореограф Орландо Паґан. Він також очолює у Гартфорді‚ Конектикат‚ ансамбль „Золотий промінь“, який виступив на фестивалі з низкою не позбавлених гумору нових танців. 

Згідно з традицією фінансової підтримки важливих проєктів української громади 12 липня увечорі відбувся благодійний бенкет на користь видань УНСоюзу з нагоди його 125-річчя. „Свобода“ виходить від 1893 року‚ а „The Ukrainian Weekly“ від 1933 року. 

На бенкеті Посол України у США Валерій Чалий передав Президентові/головному виконавчому директорові УНСоюзу Стефанові Качараю, Президентові Української Народної Фундації д-рові Василеві Шеремету та Головній фінансовій директорці/скарбникові УНСоюзу та УНФундації Ромі Лісович святкові дарунки. 

Головна редакторка „Свободи“ і „The Ukrainian Weekly“ Рома Гадзевич виступила з оглядом історії і посвяти обох видань у їхній службі українські громаді і нації впродовж разом узятих понад 210 років. 

Ювілейна виставка УНСоюзу, розгорнута в Головному будинкові Союзівки, представила захоплюючу історію громадсько-культурної спадщини українців у США і Канади. 

Тисячі гостей з багатьох штатів відвідали фестиваль, його виставки і події, взяли участь у полудневих і вечірніх концертах у амфітетарі. Народні вироби, музичні записи та пам’ятки були запропоновані гостям на ярмарковій площі. Сільський побут з показом народного одягу, прикрас та хатньої техніки був показаний в експозиції „Село“ на площі фестивалю. 

Роман Бриґідер показав свій досконало відрежисований і збагачений мозаїками фільм „Наша українська американська спадщина“, а М. Лозинський представив сцени з очікуваного фільму „Гуцулка Ксеня“. 

Сенатор штату Ню-Йорк Джен Мецґер на відкритті фестивалю 13 липня висловила зі сцени вітання присутнім. Ведучими були Лариса Баюс та Богдан Табака, які розважали публіку і представляли учасників концертів. Алекс Ґутмахер провів традиційний конкурс швидкісного споживання вареників. 

Гості свята також брали участь у забавах увечорі в п’ятницю і суботу під музику гуртів „Удеч“ та „Анна-Марія“. 

Переклад: Лев Хмельковський

Коментарі закриті.