11 травня, 2019

НТШ в Канаді скликало річні загальні збори

Учасники річних зборів НТШ в Канаді (сидять): І. Томків, Іроїда Винницька, Тарас Кознарський, Марта Дичок, Дарія Даревич, Таня Джулинська, М. Трофименко, Христя Стоділка-Цурковська, Даґмара Турчин-Дувірак‚ (стоять): М. Сварник, Оксана Кунанець, Христя Колос, М. Траф’як, Йосиф Сірка, М. Зарицький, Галина Костюк, Марко Стех, А. Сірка, Олесь Дольницький, О. Купловська, Данило Даревич, С. Березовська, Юрій Даревич, Богдан Колос. (Фото: М. Винницька/Х. Колос)

ТОРОНТО. – Річні загальні збори Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ) в Канаді відбулися 5 квітня у Пластовому Домі ім. Гуцуляків. Присутніх було 25 осіб. Крім того‚ було три осередкові на телефонічному зв’язку: д-р Алла Недашківська в Едмонтоні, д-р Люба Жук в Монреалі та д-р Микола Біланюк в Оттаві. Одержано 22 уповноважених голоси від членів з цілої Канади.

Збори відкрила і всіх привітала голова д-р Дарія Даревич. Зборами провадив д-р Марко Стех, а протоколювала Оксана Кунанець. Після прийняття пропонованого порядку денного і протоколу звітувала Д. Даревич. Вона представила 10 присутніх членів дирекції і підсумувала працю дирекції та НТШ в Канаді за 2018 рік. 

Головною діяльністю були наукові доповіді. Разом в Канаді 2018 року відбулося 27 доповідей: 13 в Торонто, сім в Едмонтоні, шість в Монреалі та одна в Оттаві. Найбільше доповідей (18) було на теми історії та сучасної України, сім з них були на тему Голодомору. Дві доповіді в Торонто відбулися спільно з „Holodomor Research and Education Consortium“, одна з Канадським Інститутом Українських Студій. На тему Канади було три доповіді, всі в Торонто. Виступали не тільки члени НТШ (10), але й науковці – гості з різних країн, найчастіше з України (15). 

Дирекція організувала одну конференцію „Члени НТШ в науці” 1 грудня 2018 року в Інституті св. Володмира в Торонто. Було три сесії: одна присвячена 85-літтю Голодомору в Україні в 1932-1933 роках і дві на довільні теми. Разом було вісім доповідей. Троє доповідачів було з Едмонтону, а п’ять з Торонто. У конференції взяла участь заступник голови НТШ в Україні проф. Лідія Бойчишин, яка розповіла про святкування 145-ліття від заснування НТШ у Львові. Учасники конференції оглянули виставку‚ присвячену 100-літтю державности України в Українському Канадському Дослідницько-Документаційному Центрі. Спонзорами конференції були кредитівки в Торонті – „Будучність” і Українська Кредитова Спілка, спонзором прийняття – голова Фундації ім. о. Маріяна і д-ра Цурковських і член Контрольної комісії НТШ Христя Цурковська.

Дослідницька стипендія НТШ в сумі 5,000 дол. має підтримувати дослідження на українсько-канадські теми. В 2018 році НТШ одержало шість цікавих аплікацій від молодих науковців в Канаді. Шкода, що є тільки одна стипендія, яку цього року одержав докторант Альбертського університету Ернест Гийдел з Едмонтону на дослідження і написання праці „Ivan L. Rudnytsky and the Development of Ukrainian Studies in Canada”. Дирекція ухвалила новий реченець надсилання аплікацій, а саме 30 квітня 2019 року.

Одержано три аплікації на Видавничу субсидію наукових видань‚ прийнятих академічним видавництвом, але Дирекція вирішила не надавати субсидії на наукове видання в 2018 році з огляду на брак відповідних аплікацій. Також вирішено змінити реченець подань з кінця вересня на 30 квітня 2019 року

П’яте число „Журналу перекладів“ (Ukrainian Literature: Journal of Translations), який редаґує проф. Максим Тарнавський, вийшло в інтернетному та паперовому виданнях в лютому 2018 року в Канаді. Журнал можна прочитати і замовити на інтернет-сторінці: www.UkrainianLiterature.org.

В 2018 році були статті про майже всі доповіді в українській пресі в Канаді і США‚ які написали д-р Галина Костюк і д-р Галина Кришталь. Три статті написала Д. Даревич. Д-р Даґмара Турчин-Дувірак написала обширну статтю про конференцію „Члени НТШ в науці”. Всі статті були українською мовою. Є потреба писати також англійською мовою, але покищо не вдалося знайти відповідної особи. Видано і розповсюджено „Бюлетень НТШ“ (ч. 17, грудень 2018 року).

З діяльности членів дирекції треба згадати співпрацю з Українським Бібліотечним Товариством (УБТ) в Торонто, яка триває від 2013 року. На запрошення голови УБТ Ігоря Микитчука, голови УБТ, деякі члени НТШ були прийняті в членство УБТ. На загальних зборах УБТ, що відбулися 16 квітня 2018 року‚ на внесок І. Микитчука обрано декількох членів Дирекції НТШ до нової Управи УБТ, а Таню Джулинську на голову. Скарбником обрано І. Микитчука. Думка створити бібліотеку і архів зародилася ще в 1970-их роках. УБТ як установа була зареєстроване в 1980 році в Онтаріо. Довголітним головою, душею і мотором бібліотеки був Карпо Микитчук, професійний бібліотекар. Після його смерти бібліотекою опікувався майже 20 літ його син І. Микитчук. 

Нова управа намагається знайти відповідне приміщення для всіх видань у різних бібліотеках в Канаді та Україні, оцифрувати якнайбільше книжок та періодики‚ особливо видань з Канади‚ і розглядає можливості створення інтернетної віртуальної бібліотеки УБТ.

Інтернет-сторінку НТШ www.ntsh.ca провадить Олесь Дольницький‚ який показав на екрані як функціонує інтернетна мережа НТШ. Фінансовий референт Т. Джулинська представила на екрані фінансовий звіт‚ приготовнений авдитором‚ і його пояснила. Присутні прийняли всі звіти одноголосно.

Осередкові представники поділилися інформацією про діяльність осередків. А. Недашківська подала до відома, що‚ крім доповідей‚ Осередок в Едмонтоні готує видання двох Західньо-канадських збірників. Л. Жук звітувала про доповіді, організовані в Монреалі. Осередок має нового пресового рефента Г. Кришталь. М. Білянюк розповів про успішну презентацію проф. Олі Гнатюк з Польщі. 

В 2019 році припадає 70 років від заснування НТШ в Канаді. Надійшла пропозиція провести святкування восени.

Коментарі закриті.