25 червня, 2020

Активісти виступили на захист мови

Попереджувальна акція „Зупинимо наступ на український простір”. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 15 червня понад 100 мистців, учених, журналістів, ветеранів та громадських діячів оприлюднили звернення з закликом до органів влади зупинити наступ на український простір.

Серед них, зокрема, в’язні путінського режиму, донецький релігієзнавець Ігор Козловський та кримчанин Володимир Балух, акторки Ірма Вітовська, Римма Зюбіна, письменники Юрій Винничук, Андрій Коко­тюха, Тарас Антипович, Ірен Роздо­будько, кінорежисери Ахтем Сеітаб­лаєв та Володимир Тихий, публіцисти Вах­танг Кіпіані та Віталій Порт­ніков, музиканти Тарас Компані­чен­ко, Юрій Журавель, правник-міжнародник Володимир Василенко, відомі мовознавці Лариса Масенко, Юрій Шевчук, колишня очільниця Мініс­тер­ства охорони здоров’я Уляна Супрун.

Автори звернення закликали зняти з розгляду законопроєкт „Слуги народу” Максима Бужанського ч. 2362, що дозволяє навчання в школах не державною мовою, і припинити спроби відновлення зросійщення освіти. Вони також закликали під час розгляду законопроєкту „Про медія” не допустити послаблення жодної чинної законодавчої норми, що захищає українську мову та національний інформаційний простір, зберегти чинний перелік осіб, що загрожують національній безпеці та механізми його наповнення і застосування, відмовитися від спроб ревізії Закону „Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

17 червня перед входом до комітетів Верховної Ради відбулася попереджувальна театралізована акція „Зупинимо наступ на український простір” на підтримку звернення.

Учасники акції прагнуть нагадати можновладцям, що захист мови і культурно-інформаційного простору – це речі, які українці боронитимуть за будь-яку ціну всіма передбаченими законом засобами. І закликають депутатів замість збурення і штучного розколу суспільства на мовному ґрунті – сконцентруватися на роз­в’язанні соціяльних та економічних проблем українських громадян.

Організаторами акції виступила спільнота „Мова об’єднує”, до якої належать, зокрема, добровольчий рух „Безкоштовні курси української мови”, громадянський рух „Відсіч”, рух „Простір свободи”.

Коментарі закриті.