12 березня, 2020

Коронавірус в Україні

У попередніх числах „Свободи” було подано докладну інформацію про появу у світі так званого коронавірусу (COVID-19) і його швидке поширення. Станом на 10 березня у світі зареєстровано понад 114 тис. випадків захворювання, з них 4,026 закінчились смертю, у той же час понад 64 тис. осіб одужали. За межами Китаю коронавірус зафіксовано в щонайменше 100 країнах світу, в Україні зареєстровано один випадок захворювання. У США станом на 10 березня зареєстровано понад 800 випадків зараження коронавірусом, 27 хворих померли.

Щодо України можна зробити наступні висновки. Населення виявилося не готовим до появи нового захворювання, не було поінформоване про нього, що призвело до прикрих випадків протистояння урядовим діям з відвернення небезпеки. „Свобода” розповіла про ворожу зустріч 20 лютого на Полтавщині вивезених на карантин українців з Китаю, які наразі вже повернулися додому. Протести сталися також на Львівщині і у Тернополі. Панічні настрої посилювали дії ворожих провокаторів.

Водночас населення досить легко впадає у паніку, поступаючись засадами моралі і просто здорового глузду. Єдиний випадок захворювання було виявлено 3 березня на кордоні, коли чоловік з Чернівецької области з дружиною повернувся з подорожі в Італію і почувався погано. Він перебуває під медичним наглядом. Аналізи відправлено для остаточного підтвердження до Лондона. Але уже увечері 3 березня мешканці будинку, де проживає жінка, вийшли на протест і погрожували перекрити дорогу, якщо жінку не ізолюють. Під тиском громадськости жінку забрали на обсервацію до лікарні. Чи виправдана така самодіяльність?

28 лютого надійшли два повідомлення про підозру на вірус з Івано-Франківської та Кіровоградської областей. В обох випадках особи повернулися з Італії.  Обстеження не виявило коронавірусу.

Коли минули перші дні страху, паніки і протестів, виявилося, що уряд не марнував часу і приготував відповідні служби до відвернення можливої небезпеки. По всій Україні у визначених медичних закладах впроваджено дводенні навчання медиків, рятувальників, представників поліції та органів місцевої влади на випадок появи коронавірусу. Україна має інфекційні відділи, близько 12 тис. ліжок в інфекційних стаціонарах, 2,000 лікарів-інфекціоністів та 5,000 інших медичних працівників, які працюють в інфекційних лікарнях та інфекційних відділах.

Посольство України в Китаї перебуває на постійному зв’язку з українцями, які відмовились від евакуації. 39 громадян України залишаються в провінції Губей.

В Італії у громадянки України теж був виявлений вірус і вона перебуває в лікарні у Неаполі, а її життю, за даними лікарів, нічого не загрожує. Ситуацію контролює Посольство України в Італії.

В Японії 27 лютого висаджено пасажирів з круїзного корабля, залога якого мала 25 громадян України. Вони пройдуть двотижневий карантин, після чого зможуть виїхати з Японії.

Навчання 70 лікарів-епідеміологів та вірусологів України включає сесію щодо інформації під час кризової ситуації. Оприлюднено рекомендації щодо реаґування на коронавірус. Треба реґулярно і ретельно мити руки, не торкатися обличчя, не вживати в їжу погано оброблене м’ясо, молоко і яйця. Слід утримуватися від поїздок у реґіони, де є поширення вірусу, уникати контактів з хворими людьми, триматися на відстані понад метр з будь-якою людиною, яка чхає чи кашляє. Якщо людина має симптоми захворювання, вона має обов’язково звернутися до лікаря.

На сторінках тижневика ми постійно вміщуватимемо новини про це несподіване лихо‚ щоб кожен міг плянувати своє життя‚ подорожі‚ спілкування‚ зважаючи на можливу небезпеку.

Коментарі закриті.