20 вересня, 2019

Конференцію НТШ присвятили Україні

Учасники конференції у Едмонтоні. (Фото: Ірина Скубій)

ЕДМОНТОН‚ Альберта. – 24 серпня до 28-річчя відновлення незалежности України осередок Західньої Канади Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді (НТШ) в Едмонтоні разом з Альбертським товариством сприяння розвитку українських студій (АТСРУС) зібрали колеґ та друзів на конференції „Мова, культура і соціюм в Україні та діяспорі”.

14 доповідачів та близько 40 гостей взяли участь у конференції, що відбулась в Інституті св. Івана. Конференція стала можливою завдяки підтримці НТШ, АТСРУС, відділу сучасних мов та культурології та Канадського інституту українських студій при факультеті гуманітарних наук Альбертського університету.

Конференція розпочалася привітанням д-ра Дарії Даревич, голови НТШ в Канаді. Вона окреслила історію НТШ як провідної суспільно-наукової установи, наголошуючи на історії саме Західньоканадського осередку в Едмонтоні. Особливу увагу д-р Д. Даревич приділила ролі товариства у розвитку українських студій (прочитала вступне слово д-р Алла Недашківська).

Від імени організаційного комітету, Олексанр Панкєєв, президент АТСРУС, та А. Недашківська, голова Західньоканадського осередку НТШ Канади, привітали гостей та учасників, побажали успішної конференції та запросили всіх до плідної дискусії.

Доповідачі Іван Шматко, Ростислав Сорока, Олексій Полегкий, Роман Лексіков, Богдан Гарасимів, Лада Цимбала, Ірина Скубій, О. Панкєєв, Тетяна Іванченко, А. Недашківська, Андрій Горняткевич, Олена Гончарова, Валерій Полковський, Ярослав Балан окреслили низку актуальних питань, які цікавлять українське суспільство та українців за кордоном.

Усі доповіді були виголошені українською мовою у п’яти секціях: „Влада та популізм в сучасній Україні”, „Правозастосування в сучасній Україні”, „Культурний та соціяльний простори сучасної України”, „Мовні питання” та „Суспільство та персоналії української діяспори в Канаді”.

Р. Сорока зосередив увагу на популістських радикальних партіях України. О. Полегкий представив найновіші дані про перемоги популізму в Україні. Про питання правозастосування та реформи поліції в Україні говорили І. Шматко, Б. Гарасимів та Р. Лексіков.

На рефлексіях сучасної української художньої культури зосередилася Л. Цимбала. І. Скубій проаналізувала універсальний магазин як „радянський” символ у сучасному міському просторі України. О. Панкєєв у своїй доповіді звернув увагу присутніх на використання етнографічних та історичних назв у реформі декомунізації на приклад міста Запоріжжя.

На мовних питаннях зосередилася Т. Іванченко, яка представила візуальні тексти ворожнечi, котрі побутують у соціяльних мережах. Про мовні ідеології в сьогоднішній Україні доповіла А. Недашківська. З доповіді А. Горняткевича слухачі довідалися про найновіший український правопис.

Остання секція конференції була присвячена вивченню української діяспори. О. Гончарова говорила про голосування українців в Канаді на прикладі Альберти. Про громадських діячів Канади доповіли В. Полковський – про Джоржа Риґу, та Я. Балан – про Рію Клайман.

Учасники конференції мали змогу обговорювати з доповідачами хід реформ в Україні, теперішню політичну ситуацію, мовні питання та сучасні зміни і процеси, сучасну українську художню культуру та трансформації в суспільстві.

Коментарі закриті.