28 травня, 2020

Пресконференція Зеленського була емоційною

КИЇВ. – Пресконференція Президента України Володимира Зеленського 20 травня вийшла надзвичайно емоційною, сповненою скандалів та перепалок із журналістами. Він сварився з журналістами, пропонував їм роботу в Офісі президента, „злим словом” згадував Петра Порошенка і фактично поставив Арсену Авакову ультиматум щодо вбивства Павла Шеремета.

Однією з найпопулярніших тем для питань став його можливий похід на другий термін, щодо якого В. Зеленський дав кілька суперечливих відповідей. Врешті визнав, що на другий термін піти хоче.

Багато відомих українських засобів масової інформації (ЗМІ) на пресконференцію не акредитували, а орієнтовані на проросійську авдиторію „Шарій.нет”, „NewsOne” та „НАШ” допустили. З ними президент чи не найбільше і сварився.

Попри економічну кризу, В. Зеленський загалом дав багато обіцянок. Наприклад, проголосив маштабне будівництво доріг та мостів.

„Наш спецаґент, наскільки мені сказали”, – відреаґував президент на пропозицію речниці Юлії Мендель надати слово журналістові Дмитру Гордонові, який саме записав інтерв’ю з Ігорем Гіркінoм й стверджує, що узгодив це з Службою безпеки України (СБУ). Українські спецслужби цю інформацію заперечили.

В. Зеленський багато жартував та імпровізував. Майже на самому початку запропонував одному з журналістів роботу. Роман Кравець з „Української правди” запитав про призначення у владу близьких друзів та знайомих В. Зеленського.

„Жодного кума і близького друга я не призначив”, – відповів В. Зеленський, похвалив генеральну прокурорку Ірину Венедіктову, керівника свого офісу Андрія Єрмака та помічника Сергія Шефіра, „яким довіряє”. І тут же заявив про кадровий голод в країні та запропонував Р. Кравцю будь-яку посаду в Офісі Президента.

„Будете працювати як Єрмак 25 годин на добу”, – пожартував В. Зеленський, але з дуже серйозним обличчям.

Багато запитань під різними кутами ставили про Міністра внутрішніх справ А. Авакова і розслідування вбивства П. Шеремета. Ще в грудні 2019 року президент був на пресконференції, на якій А. Аваков звітував про розкриття справи та затримання винних. „Справу Шеремета веде міністер Арсен Аваков, він відповідальний за результат. Якщо суд доведе, що люди невинуваті, то будуть нести відповідальність люди, які звинуватили невинуватих людей”, – заявив В. Зеленський.

Президент пообіцяв звільнити міністра у разі провалу справи П. Шеремета, а також самому взяти на себе частину відповідальности.

В. Зеленський фактично знівелював свою вибор­чу обіцянку, що працюватиме тільки одну каденцію президента. „Я йду на один термін, як казав. Але якщо буде велика підтримка народу України, я зможу про це подумати”, – сказав він, заявивши, що для виконання всього переліку обіцянок одного терміну може не вистачити.

На критику про вплив олігархів В. Зеленський сказав: „Вони не можуть на мене натиснути. Хто я такий – стратегія чи випадковість?”.

У відповідях В. Зеленського щодо П. Порошенка відчувалось, що морально він ніби ще досі змагається на виборах з експрезидентом. Спо­чатку він розповів, що покарання П. Порошенкові за всі його дії ще попереду. У цьому світлі він згадав оприлюднені день раніше записи розмови колишнього Віце-прези­дента США Джо Байдена та П. Порошен­ка, на яких американці вимагали відставки генпрокурора.

Цю інформацію раніше коментував Дж. Байден. Він визнавав вимогу звільнити ексгенпрокурора Віктора Шокіна, але цю тему знову „вкинули” в інформаційний простір. „Це не останній дзвінок, який побачать українці. Реаґувати повинна прокуратура”, – заявив В. Зеленський.

П. Порошенко також виринув у В. Зеленського під час довгої перепалки з журналісткою каналу Віктора Медведчука „NewsOne”, яка порівнювала двох президентів. Журналістка сказала про невиконані обіцянки, а В. Зеленський натякав на походження грошей власників телеканалу. „Ваш канал можна дивитись, але не слухати”, – натякав він на зміст телеканалу. Журналістка далі тиснула: „Чим ви відрізняєтесь від Порошенка?”. „Я всім відрізняюсь від Порошенка. Я порядна людина, яка хворіє цією країною. Хоча не так гарно спілкуюсь українською мовою, як Порошенко”, – доводив В. Зелен­ськ­ий. Він згадав про П. Порошенка і після запитання про відпочинок в Омані у січні цього року. Журналісти провели аналогію з приватним відпочинком П. Порошен­ка на Мальдівських островах.

„В мене є сім’я, жива сім’я, і діти полетіли в Оман на відпочинок, мають право на це”, – пояснив президент. Він купив квиток і полетів до родини на три ночі. „Не інк ґніто, а з квитком”, – пояснив він різницю своєї візити з Мальдівами П. Порошенка.

Під кінець пресконференції В. Зеленський прокоментував корупційний скандал навколо А. Єрмака. Його брат проводив зустрічі, на яких начебто обговорювалось влаштування потрібних людей на державні посади. В. Зеленський сказав, що довіряє А. Єрмакові.

Останній жарт стосувався журналістки видання „Шарій.нет” скандального блоґера Анатолія Шарія.

Президент спеціяльно перебив свою речницю Ю. Мендель, щоб дати можливість поставити запитання від цього видання про акції проти президента, але відповідати на нього не захотів.

Коментарі закриті.