27 лютого, 2020

Зеленський засудив протести в селищі, де евакуйовано з Китаю українців та інших

КИЇВ. – 21 листопада Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців через події в Нових Санжарах Полтавської области, куди евакуювали на обзервацію українців та чужинців з охопленого смертоносним коронавірусом Китаю‚ а місцеві мешканці перешкоджали заїзду автобусів із людьми. Він подякував тим українцям, які з розумінням поставилися до ситуації, співпереживали й допомагали.

20 лютого до України прибув літак з евакуйованими громадянами, які перебували в китайському Вугані, де зафіксований спалах коронавірусу. На борту перебували 45 громадян України та 27 іноземців, а також екіпаж і супроводжуючі лікарі. За даними української влади, усі – здорові. Втім, впродовж 14 днів вони перебуватимуть на обсервації в закритому медичному центрі Національної ґвардії у Нових Санжарах.

У селищі спалахнули протести й сутички з правоохоронцями. За даними поліції, дев’ять правоохоронців зазнали травм. Також до медиків звер­нулася одна цивільна особа. Упродовж дня поліція затримала 24 особи.

„Історія з коронавірусом та поверненням наших громадян – це черговий іспит для нашого суспільства. У першу чергу я хочу привітати наших громадян, які повернулися на Бать­ківщину. Ми раді, що ви вдома. Ми бажаємо вам міцного здоров’я та щиро віримо, що у найближчі тижні ви зможете повернутися до своїх рідних та близьких. Я також хочу подякувати екіпажу літака, який здійснював евакуацію, журналістам, які суп­рово­джували групу, працівникам Мініс­терств Закордонних Справ, Охорони Здоров’я та Внутрішніх Справ. Та усім іншим, хто щодня докладав зусиль задля повернення українців додому“, – сказав В. Зелен­ський.

Президент наголосив, що „ми змінюємо ставлення держави до громадянина. Кожен українець має чітко знати – моя держава мене не залишить. І не важливо, хто я – полонений моряк, політичний в’язень, активіст, що потрапив у підвали на окупованих територіях, молода дівчинка з собачкою чи будь-яка звичайна людина, яка опинилась в епіцентрі нового вірусу“.

„Хочу звернутися до тих, хто за результатами вчорашнього іспиту на людяність, єдність та критичне мислення, точно має піти на перездачу. Більшість громадян, які повернулися, 1995, 1997, 1999 років народження. Це, фактично, діти. …Це наші громадяни із усієї України. …Не прокажені, не хворі чумою, не з рогами і копитами, а звичайні, нормальні люди‚ які пройшли попередній огляд і були допущені на літак“, – сказав він і зауважив, що паніку в селищі сіяли провокатори, при тому свідомо і навмисне.

Зафіксовано обличчя багатьох підбурювачів масових безладів, яких буде покарано, сказав президент. Він також застеріг громадян про ймовірні нові провокації з боку тих осіб, які організували сутички у Нових Санжа­рах. „Вчора за вашими настановами не просто кидали каміння в автобуси з людьми. Це було каміння у залишки вашої гідности, вашої порядности та чести“, – наголосив В. Зеленський.

„У Львівській, і Тернопіль­ській областях люди були готові прийняти своїх співвітчизників і поведінка окремих лікарів і мешканців не може стати приводом таврувати весь реґіон та роз’єднувати Україну, як би цього не хотілось нашим ворогам“, – наголосив президент.

Ситуацію він назвав стабільною та контрольованою. „А тому, дорогі українці, в наступні два тижні ми маємо з честю пройти цей іспит на зрілість. Маємо зберігати холодну голову та відкрите серце. Довіряти не гучним заголовкам та фейкам, а логічному мисленню та здоровому глузду. Пам’ятаймо, що найстрашніший вірус – це вірус ненависти. Його симптоми одразу помітні“, – зауважив В. Зеленський і закликав не за­бувати про людяність.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив що Кабінет Міністрів максимально мобілізований, щоб не допустити розповсюдження коронавірусу в Україні.

„В Україні працює національний штаб, який двічі на день збирає інформацію по країні на виявлення коронавірусу. Плюс, щодня ми контактуємо з ВООЗ [Всесвітньою організацією охорони здоров’я] для отримання останньої інформації щодо досвіду різних країн: як розвивається вірус, який наразі інкубаційний період та інше. Наші фахівці разом із міжнародними колеґами спостерігають за розвитком ситуації для оперативного реагування”, – зазначив O. Гончарук.

За його словами, уряд визначив групу країн із ризиками зараження, тому існує додаткова процедура контролю рейсів із цих країн: здійснюється перевірка температури тіла пасажирів в українських аеропортах. „Якщо у людини будуть симптоми хвороби, кожну область ми підготували до цього: є бриґади лікарів-інфекціоністів, які знають усю процедуру надання медичної допомоги. Визначені також лікарні, які готові прийняти людей. Причин для паніки немає! Не ведіться на провокації!” – закликав прем’єр.

Він додав, що всі евакуйовані з Китаю громадяни, які перебувають на обсервації в Нових Санжарах на Полтавщині, почувають себе добре.

24 лютого Міністер охорони здо­ров’я України Зоряна Скалецька повідомила, що вперше зустрілася з евакуйованими з Китаю громадянами.

„Сьогодні вперше зустрілася з громадянами, евакуйованими з Китаю. Завітала до їхніх кімнат на другому і третьому поверхах санаторію „Нові Санжари”. Усі здорові. … Вдячна усім, хто змушений розміститися на обсервацію, за те, що вони теж розуміють і дотримуються усіх правил”, – розповіла вона у Facebook.

 

„Українська правда“,
Радіо Свобода

Коментарі закриті.