27 лютого, 2020

Київ відзначив День героїв „Небесної сотні“

Під час Ходи Гідности та вшанування героїв „Небесної сотні“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – До Дня героїв „Небесної сотні“ Націо­нальний музей Революції Гідности спільно з партнерами підготував пам’ятні концерти, виставки, перегляди кінофільмів, екскурсії, поминальні заходи. Програма розпочалася 17 лютого презентацією графічної новелі „Історія з Майдану. Епізод І“. Це перший український твір графічної прози про Революцію Гідности‚ який відтворює хронологію подій.

Під час Ходи Гідности та вшанування героїв „Небесної сотні“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

18 лютого у виставково-освітньому просторі „Майдан. Меморіял. Музей” та на алеї Героїв „Не­бес­ної сотні“ почато проєкт „Багатоголосся”. Відві­дувачі проходили повз трансльовані з гучномовців розповіді учасників Революції Гідности, відібрані з авдіоархівів музею.

Увечорі того ж дня була відслужена Панахида в Михайлівському соборі та відбулась Хода пам’яті від Михайлівської площі місцями, де відбувались головні героїчно-трагічні події Евромайдану та Революції Гідности.

Наступного дня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбулась акція „Слідами революції“: показ документального кіно, передання відеоархіву „Гро­мад­ського ТБ“ у фондове зібрання Націо­нального музею Революції Гід­ности. В архіві фільми та репортажі про Майдан.

Ранок 20 лютого означився Ходою Гідности та Панахидою в Екуменіч­ному храмі Архистратига Михаїла й українських новомучеників на алеї Героїв „Небесної сотні“. Згодом на алеї під кураторством відомої громадської діячки Анжеліки Рудницької з мистецької аґенції „Територія А” розпочалася тиха акція на спомин про загиблих під час Революції Гідности – „Ангели пам‘яті 2020“. Вдень у Колонній залі Міської адміністрації відбулась Пам’ятна програма „Вдячні за свободу“ за концепцією народного артиста Тараса Компані­ченка. Режисер дійства Валерій Гладунець, ведучі Лариса Руснак та Володимир Гонський. У програмі були представлені інсталяції „Самооборони Майдану“ і Медичної служби Штабу національного спротиву, виставка світлин Юрія Білака „Май­дан. Історія майбутнього“, а також були показані 10 історій з циклу „Характери гідности” Дарини Кульчицької про життя загиблих майданівців.

На завершення відбувся концерт пам’яті, учасниками якого стали „TaRuta“, „Хорея козацька“, сестри Тельнюк, Ярема Шевчук, провідник гурту „Мандри” Сергій Фоменко, Леся Рой, Тарас Си­ленко, Михайло Хай, Зеник, В. Гонський, Рутенія, Руслана Лоцман, проєкт Л. Руснак „Вітер зі сходу“.

Народний артист Тарас Компаніченко та „Хорея козацька“ виступають у Пам’ятній програмі „Вдячні за свободу“.

У Київському академічному театрі „Колесо“ показана вистава „Ми, Майдан“ за п’єсою Надії Симчич – переможець конкурсу мережі театрального перекладу „Евродрама” в Парижі. Театралі­зований концерт „Небесна сотня з нами“ відбувся у Київському академічному театрі українського фолкльору „Берегиня“. А на Льодовому стадіоні відбувався VI Патріотичний табір військового вишколу, присвячений „Небесній сотні“.

На самому Майдані Незалежности було представлено проєкт „Століття незламних” – 40 історій і світлин‚ що відображають столітню боротьбу українців за державність. Вулична виставка демонструє особливості визвольного руху, унікальні риси спротиву, зокрема засоби, яких вимагала боротьба у різні часи.

На завершення біля Екуменічного храму Архи­стратига Михаїла й українських новомучеників була відслужена Панахида із запаленням лямпадок вздовж алеї Героїв „Небесної сотні“ та запаленням „Променів Гідности“.

Після поминальних заходів учасники провели під Офісом Президента акцію протесту „Зняти рожеві окуляри“, спрямовану проти здачі національних інтересів аґресорові, що вже шостий рік веде війну проти України.

Коментарі закриті.