27 лютого, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Президент Зеленський критикує Путіна

ВАШІНҐТОН. – 24 лютого американська газета „The Washington Examiner“ надрукувала статтю „Український Президент Володимир Зеленський критикує „геополітичні амбіції“ Путіна“. Йдеться про критичну реакцію В. Зеленського на заяву Президента Росії Во­лодимира Путіна щодо „спільного потенціялу“ України та Росії, який міг би кинути „ґльо­баль­ний виклик“ Европі. Різка відповідь українського керівництва стала наслідком інтерв’ю, у якому В. Путін знову висунув свою тезу, що росіяни і українці – це буцімто „один народ“. Президент Росії також розкритикував створення незалежної Православної Церкви України (ПЦУ). Вашінґтонський часопис нагадує, що ПЦУ надав незалежність Вселенський Патріярх 2019 року, а парафії Православної Церкви Московського Патріярхату в Україні та деінде у республіках колишнього СРСР часто розглядаються як „осередки російських шпигунів“ та використовуються як знаряддя російського впливу у тих країнах. (Радіо Свобода)

 

Знайшли заблукалих туристів

УЖГОРОД. – Управління Державної служби надзвичайних ситуацій у Закарпатській області повідомило про завершення пошукової операції у Карпатах, де заблукали п’ятеро туристів. Їх було знайдено за кілометр від вершини гори Петрос. Стан здоров’я туристів задовільний і рятувальники вивели їх до найближчого населеного пункту. Туристи з Києва заблукали ввечері 23 лютого під час проходження маршруту з cела Кваси у напрямку гори Петрос. Пошукова операція ускладнювалась темною порою доби та хуртовиною. (Радіо Свобода)

 

На „Евробачення“ 2020 поїде гурт „Go-A“

КИЇВ. – 22 лютого переможцем національного відбору на пісенний конкурс „Евробачення” став гурт „Go-A“ з піснею „Соловей“. Саме ці виконавці представлять Україну на 65-му пісенному конкурсі, який цього року пройде в нідерляндському Роттердамі. Загалом до фіналу вийшло шість конкурсантів, але за результатами голосування жюрі та глядачів переможцем став київський гурт, який у своєму звучанні поєднує етнічну манеру виконання й електронну музику. З 2012 року музиканти „Go-A“ виступили на багатьох фестивалях – від „Країни мрій“ до „Jazz Koktebel“. У 2019 році „Евробачення” відбулося в ізраїльському Тель-Авіві. Україна участи в цьому конкурсі не брала. Тоді за результатами голосування перемогла співачка Maruv, однак через незгоду з умовами контракту вона на „Евробачення“ не поїхала і українська сторона прийняла рішення взагалі відмовитися від участи в конкурсі того року. (BBC)

 

Міністер пішла у карантин

НОВІ САНЖАРИ‚ Полтавська область. – Міністер охорони здоров’я Зоряна Скалецька, яка разом з евакуйованими з Китаю перебуває на карантині в медичному центрі, не виходила за межі центру – вона лише переходила між корпусами, що згідно з правилами, запроваджених на тій території, не заборонено. Про це повідомив 22 лютого заступник міністра Дмитро Коваль після того, як деякі засоби масової інформації поширили вістку про те, що З. Скалецька начебто покинула територію медичного центру. З. Скалецька прибула у Нові Санжари 20 лютого разом з Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. („Укрінформ“)

 

Українці не підтримують протести

КИЇВ. – 22-23 лютого соціологічне опитування групи „Рейтинґ“ виявило‚ що 74 відс. опитаних не підтримують протести через розміщення евакуйованих з Китаю українців. Протести підтримали 15 відс., ще 11 відс. вагалися з оцінкою ситуації. Найбільше не підтримали протести на півдні України (80 відс.), найменше – на заході (71 відс). В опитуванні взяли участь 1‚200 респондентів. (Радіо Свобода)

 

Затримали махінаторів з СБУ

КИЇВ. – 24 лютого у Держвному бюрі розслідувань завершили досудове розслідування відносно посадових осіб Служби безпеки України (СБУ), яких підозрюють у вимаганні та одержанні 800 тис. грн. від підприємця, що виконував роботи на замовлення державного підприємства. Працівники СБУ систематично створювали перешкоди суб’єктам господарської діяльности під час процедури підписання актів приймання робіт, чим затягували терміни розрахунків з їх виконавцями. Вони одержали від підприємця загалом 800 тис. грн. неправомірної вигоди за безперешкодне перерахування грошей за виконані роботи. Йдеться про заступника начальника одного з відділів Управління СБУ в Запорізькій області та заступника начальника одного з управлінь Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській об­ластях. У разі доведення вини затри­маним загро­жує позбавлення волі на строк від п’ять до 10 років з конфіскацією майна. („Укрінформ“)

 

Оскаржили примусовий привід Порошенка

КИЇВ. – 24 лютого команда адвокатів п’ятого президента України, провідника партії „Евро­пей­ська солідарність“ Петра Порошенка заявила‚ що рішення про його примусовий привід на допит у Державне бюро розслідувань (ДБР), ухвалене Печерським судом Києва, вважає політичним. Адвокати оскаржать це рішення у кількох інстанціях. Першу заяву подано до Служби безпеки України про злочинне втручання в автоматизовану систему розподілу судових справ. Другу заяву подано до Офісу генерального прокурора щодо порушення територіяльної підсудности. Ще одну заяву подано до Вищої ради правосуддя і до Апеляційного суду Києва щодо особистої присутности народного депутата України на судовому засіданні. Печерський суд Києва раніше ухвалив рішення про примусовий привід П. Порошенка на допит у ДБР‚ але не повідомив про засідання, як цього вимагає Кримінальний процесуальний кодекс. П. Порошенко, його адвокат та представники партії неодноразово заявляли, що слідство спеціяльно призначає допити на ті дні, коли П. Порошенко має бути у відрядженні за кордоном. („Укрінформ“)

 

Вводять в обіг оновлені 200 гривень

КИЇВ. – Національний банк вводить в обіг з 25 лютого оновлену банкноту номіналом 200 грн. Номінальний ряд гривні сягає найбільш оптимального розміру – 12 номіналів. Всього в ньому залишиться шість номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) та шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1,000 грн.). Оновлений банкнотно-монетний ряд містить більш надійні та захищені від підробок банкноти, забезпечує зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. („Укрінформ“)

 

Звільнені полонені отримають допомогу

КИЇВ. – Українці, звільнені з полону на Донбасі, почнуть отримувати допомогу у 100 тис. грн. з наступного тижня. Про це 24 лютого повідомило Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України: „З наступного понеділка люди отримають на свої банківські рахунки по 100 тис. грошової допомоги і ми нарешті закриємо це питання“, – йдеться у повідомленні. 29 грудня 2019 року під час обміну утримуваними особами на підконтрольну Україні територію повернулися 76 бранців. („Укрінформ“)

 

Потяг присвячено кораблeві-героєві

КИЇВ. – У київському метро курсуватиме потяг, присвячний історії тральщика „Черкаси“ та опору його команди під час анексії Криму 2014 року. На стінах вагонів розміщені афіші, що розповідають про цю подію. Як повідомляв Укрінформ, 27 лютого розпочнеться всеукраїнський кінотеатральний прокат фільму „Черкаси“ про морський тральщик, що був забльокований російськими військами в бухті озера Донузлав під час анексії Криму, три тижні чинив опір ворогу і став єдиним з дев’яти українських кораблів, що не спустив державний прапор. („Укрінформ“)

 

Будуть авкціони ділянок бурштину

ЖИТОМИР. – Обласна адміністрація спільно з Державною службою з геології та надр підготували для інвесторів 200 ділянок із покладами бурштину. Дозволи на користування ними продатимуть з авкціонів. Для створення мапи бурштинових покладів використовують супутникові технології та дистанційне зондування поверхні землі. 19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в цілому проєкт закону про реґулювання видобутку бурштину. Новий закон передбачає продаж єдиних дозволів на цей вид діяльности через електронні авкціони системи Prozorro. У 2019 році Держгеонадра надали 124 спеціяльні дозволи на користування надрами, з них 35 було продано на електронних торгах. Розмір надходжень до бюджетів у результаті продажу дозволів на електронних авкціонах становив 503.9 млн. грн. Загальна заплянована сума надходжень на 2020 рік – 750 млн. грн. („Укрінформ“)

 

Україна наростила експорт зернових

КИЇВ. – Україна протягом 10 років рекордно наростила обсяги експорту зернових культур – до 56.7 млн. тонн у 2019 році, що в чотири рази перевищує експорт зерна у 2010 році. Про це 24 лютого поінформував заступник директора Національного наукового центру „Інститут аграрної економіки” Микола Пугачов. Він зазначив, що загальне зростання експорту українського зерна в натуральному виразі призвело до найвищої його вартости в історії України – 9.6 млрд. дол. Також був встановлений новий рекорд за обсягами закордонних поставок кукурудзи – 32.3 млн. тонн. Він на 51 відс. перевищив показник 2018 року і майже у вісім разів результати 2010 року. Найбільшими покупцями у 2019 році, як і раніше, були країни Азії, Африки та Европи‚ серед них першість утримує Єгипет‚ далі йдуть Китай, Еспанія. („Укрінформ“)

 

СБУ бльокувала ухилення від сплати податків

КИЇВ. – 24 лютого Служба безпеки України спільно з Державною фіскальною службою бльокувала відшкодування з бюджету незаконно сформованого податку на додану вартість у розмірі 500 млн. грн. В оборудці задіяно майже 100 комерційних структур, зареєстрованих у різних реґіонах України. Їх реквізити використовували організатори та учасники так званих „транзитно-конвертаційних“ груп. Через ці суб’єкти господарювання вони надавали „послуги“ з ухилення від сплати податків і обов’язкових платежів до державного бюджету через здійснення безтоварних операцій. У межах кримінального провадження суд наклав арешт на суму незаконно сформованого податку. („Укрінформ“)

 

Відмовилися від російських пісень

КИЇВ. – 23 лютого радіостанція „Київ FM“ повністю відмовилася від російських пісень на користь україномовних. Торік за підрахунками Національної ради з питань телебачення і радіомовлення найбільше україномовних пісень лунало в етерах „Країни FM“, Радіо „Промінь“ та Радіо „Культура“ – показник україномовного контенту в них 90-100 відс., у решти – менше половини. В етері загальнонаціональних радіостанцій кожна друга пісня – українська. Крім того, 90 відс. провідних національних радіостанцій ведуть етер українською мовою. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.