14 грудня, 2018

Европарлямент нагородив Сенцовa премією Сахарова „За свободу думки”

Наталія Каплан, двоюрідна сестра Олега Сенцова, з премією Европарляменту „За свободу думки” ім. Андрія Сахарова, якoю нагороджено українського політв’язня Росії. (Фото: Дмитро Дінзе/Facebook)

СТРАСБУРҐ, Франція. – У Страсбурзі 12 грудня пройшла церемонія вручення правозахисної премії Европарляменту ,,За свободу думки” ім. Андрія Сахарова, якої цього року удостоєний незаконно ув’язнений в Росії український режисер Олег Сенцов.

Премію отримала його двоюрідна сестра Наталія Каплан, яка постійно бореться за звільнення О. Сенцова, та його адвокат Дмитро Дінзе.

О. Сенцов отримує премію Сахарова за мирний протест, а його голодування демонструє підтримку та активну демонстрацію на захист свободи думки – заявив при врученні цьогорічної Премії Сахарова родичці та адвокатові політв’язня президент Европарляменту Антоніо Таяні.

,,Ми цим висловлюємо солідарність з Олегом та всіма українськими громадянами в Криму. Ми вимагаємо його звільнення. Ви не одні у вашій боротьбі, бо цей парлямент завжди буде на вашому боці”, – заявив голова евроустанови. 

,,Олег – це людина, яка не здається та не може не діяти… Завдяки його вчинку про українських політичних в›язнів у Росії дізналися в усьому світі. Він вже переміг”, – заявила Н. Каплан. Вона наголосила, що О. Сенцов завжди був цілеспрямованим та із загостреним почуттям справедливости.

Н. Каплан зачитала звернення ув’язненого українського режисера до Европарляменту під час церемонії вручення Премії Сахарова.

„Андрій Сахаров, безумовно, людина на яку варто рівнятися і стояти десь поруч з ним – це надто велика для мене честь. Він дуже високо підняв планку освічености й таланту, інтеліґентности й вихованости, гідности й гуманізму. Але я маю надію, що ще зможу й встигну зробити щось для того, аби відчути, що я заслужив цю нагороду”, – написав О. Сенцов. 

Під час вручення премії в центрі залі пленарних засідань Европарляменту знаходилося порожнє крісло, символізуючи відсутність лавреата. Також у залі велика кількість евродепутатів тримали написи ,,#FreeSentsov”. 

Сенцов був номінований на премію Сахарова найбільшою політичною фракцією Европарляменту – Европейською народною партією. Її представники наголосили, що ,,де-факто Сенцов засуджений за свій протест проти російського правління в Криму”, а також за те, що ,,він став символом приблизно 70 українських громадян, незаконно заарештованих і засуджених російською владою на Кримському півострові до тривалих термінів позбавлення волі”.

Грошовий розмір премії становить 50 тисяч евро.

 

Коментарі закриті.