5 квітня, 2019

Храм в Люрді спорудили українці

Учасники міжнародної прощі військовослужбовців до Люрду у травні 2018 року. (Фото: „Українське Слово“)

ЛЮРД, Франція. – Золотоверхий храм Успіння Божої Матері, історія якого тісно пов’язана з особою о. Василя Прийми, знаходиться в Люрді на вулиці України. Сама назва вулиці є свідченням прихильности з боку французької влади до українців в період будівництва храму. Він привертає увагу паломників з різних країн і різних національностей, які з великим зацікавленням відвідують цей храм як групами, так і особисто.

Збудований у 1982 році за пожертви українських еміґрантів храм став символом перемоги християнської України над радянським режимом і яскравим проявом широкої солідарности та єдности українців у вільному світі. Ініціятором побудови храму був Патріярх Йосиф Сліпий, який за 10 років до початку будівництва храму відвідав Люрд. 

Священик В. Прийма із села Бачів Львівської области доклав найбільше зусиль до побудови храму. В цій роботі йому допомагали о. Павло Когут з Маквілеру, о. Ярослав Салєвич з Ліону та інші священики.

В той час, коли о. В. Прийма розсилав листи, їздив особисто та закликав українців складати пожертви для побудови храму, Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) в Україні була в підпіллі, тому її вірні не мали можливості приєднатися до цієї збірки фондів, але їх тиха жертва була голосом, який промовляв найголосніше. Вони почали приїжджати до Люрду вже після виходу УГКЦ з підпілля.

Закороднні українці діяспори з радістю відповіли на заклики о. В. Прийми. Імена людей, які пожертвували понад 1‚000 дол., записані золотими літерами, а тих, хто переказав на побудову храму менше від цієї суми, викарбувані срібними літерами на мармурових плитах в павільйоні пошани і пам’яті жертводавців в цокольному поверсі церкви.

Український архітектор Мирослав Німців безкоштовно розробив проєкт храму, а також подарував 2‚000 дол. для його будівництва. Професор академії прикладних мистецтв з Кракова Юрій Новосільський розписав храм, а мистець Петро Холодний виготовив іконостас. 

Урочисте освячення храму відбулося 28 серпня 1982 року. Літургію очолив Мирослав Іван Любачівський‚ на той час – Архиєпископ-кoaд’ютор Патріярха Йосифа Сліпого‚ з участю Владики Генрі Донзе – римо-католицького єпископа Тарбу та Люрду у присутності єпископів, священиків і понад 1‚000 прочан.

Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, що служать при храмі, щодня моляться, співають‚ супроводжують прочан по святих місцях та музеях Люрду, а також під час міжнародної Вервиці.

При церкві відкрито Дім паломника і у 2018 році Сестри Служебниці з Провінції Співстраждання Матері Божої в Україні активно долучилися до служіння в ньому. Окрім мирян, вони приймають також єпископів та священиків.

За сприянням Владики Бориса Ґудзяка 11-18 березня 2018 року на конференції французьких єпископів при Українському храмі Успіння Божої Матері у Люрді вперше відбулися виставки українських іконописців та виставка сучасних українських ікон. 2018 року новоствореній в жовтні 2016 року громаді УГКЦ в Марселі було подаровано престіл від УГКЦ в Люрді, а 7 жовтня того року Владика Борис у каплиці св. Івана Хрестителя здійснив чин освячення нового престолу у присутності духовенства та мирян.

У 2018 році душпастирську опіку прочанам в Люрді почергово надавали священики Єпархії св. Володимира Великого у Парижі, а в цьому році для служіння прочанам при нашому храмі призначено о. Романа Остап’юка.

Щороку в Люрді, у травні‚ відбувається міжнародна проща військовослужбовців, у якій беруть участь також військові з України. Їх супроводжують єпископ та священики. А в кінці жовтня відбувається національна проща українців, в якій беруть участь вірні УГКЦ зі священиками. Минулого року на цій прощі були присутні Єпископи Борис, Гліб Лончина, Діонісій Ляхович. 

2019 рік проголошений в Люрді роком Святої Бернадети, якій 18 разів об’являлася Мати Божа. Мільйони прочан з усього світу прибувають до Люрду для того, щоб відвідати місце об’явлення та омитися у святій воді, в якій відбулося багато зцілень. 

Коментарі закриті.