30 квітня, 2020

Громадські організації виступили на підтримку Володимира В’ятровича

КИЇВ. – 28 квітня Світовий Конґрес Українців (СКУ) та ряд українських громадських організацій оприлюднили відкрите звернення до Держав­ного бюро розслідувань (ДБР) Украї­ни, висловивши занепокоєння заявою колишнього голови Українсь­кого інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича щодо його переслідування.

Володимир В’ятрович (Фото: „Фейс­бук“)

Звернення до ДБР із закликом не стати інструментом у політичних замовленнях антиукраїнських сил оприлюднив перший віцепрезидент СКУ, співголова Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років Стефан Романів.

„Громадський комітет з вшанування пам’яті жертв Голодомору-гено­циду 1932-1933 років, Всеукраїнська правозахисна організація „Меморіял” ім. Василя Стуса” та СКУ занепокоєні заявою В. В’ятровича про його переслідування як колишнього голови Українського інституту національної пам’яті за організацію ним у 2018 році міжнародного форуму „Україна пам’ятає, світ визнає!”, присвяченого 85-роковинам Голодомору-геноциду української нації”, – йдеться у зверненні.

Як підкреслюється у документі, Голодомор визнали злочином багато країн, а трагедії такого рівня і такого значення для масової свідомости нації є одним з базових елементів національної пам’яті.

Міжнародний форум „Україна пам’я­тає, світ визнає!” відбувся на високому науковому, представницькому та організаційному рівні. Серед доповідачів було 32 українські та 20 чужоземних дослідників теми Голо­домору, ряд представників іноземних країн, СКУ, керівники европейських інституцій національної пам’я­ті, представники українських та закордонних медія.

Одночасно меморіяльні заходи відбулися у більш як 80 містах Австралії, Канади, США, Японії, Китаї, Португа­лії, Італії, Угорщині, Чехії та інших країнах.

Звернення підписали співголови Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-гено­циду 1932-1933 років Ігор Юхновсь­кий, Іван Васюник і С. Романів, зас­туп­ник голови Всеукраїнської правозахисної організації „Меморіял ім. В.Стуса” Іван Окоєв, Архиєпископ Чер­ні­гівський і Ніжинський Право­слав­ної Церкви України, речник Священ­ного Синоду Євстратій (Зоря), письменниця Оксана Забужко та інші.

У листопаді 2019 року народний депутат Максим Бужанський (фракція партії „Слуга народу”) повідомив у „Telegram”, що звернувся до правоохоронців із заявою, в якій стверджує, що вже В. В’ятрович нібито присвоїв частину грошей Україн­ського інституту національної пам’я­ті, витрачених на проведення міжнародного форуму пам’яті жертв Голо­домору.

 

„Укрінформ”

Коментарі закриті.