31 січня, 2019

В Україні відзначили День Соборности

22 січня в Україні святкували День Соборности. Цього дня у 1919 році проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Нижче вміщено повідомлення „Укрінформу“ про святкування містах України.

ДНІПРО

У День Соборности дніпряни створили живу мапу України та величезне серце на площі біля міської ради та заспівали гимн. У центрі мапи учасники підняли велику жовто-блакитну цифру 100 до дня проголошення Акта Злуки. (Фото: Микола М’якшиков, „Укрінформ“)


ЖИТОМИР

До Дня Соборности України на межі Новоград-Волинського району Житомирщини та Корецького району Рівненщини люди утворили живий ланцюг єднання, розгорнули 200-метровий прапор України та передали рушник єднання. (Фото: Ірина Чириця, „Укрінформ“)


ЧЕРКАСИ

22 січня на Соборній площі Черкас зібралось кілька сотень черкащан до 100-річчя Акту Злуки. Привітала черкащан зі святом заступниця міського голови Людмила Бодунос. Вона сказала: „Коли наші предки в цей день об’єднувалися, вони вірили, що український народ може боротися, об’єднавши свої зусилля. Отож бажаю нам перемоги, щоб оці діти, які стоять біля мене, росли на українській землі і разом з нами любили свою державу“. (Фото: Олександр Костирко)


УЖГОРОД

В Ужгороді до Дня Соборности історичною частиною міста пронесли 100-метровий жовто-блакитний стяг і згодом з’єднали прапором два береги Ужа – на знак єдности між сходом та заходом. Керівники Закарпаття, військові, студенти, представники громадських організацій, священнослужителі поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченкові та Президентові Карпатської України о. Авґустинові Волошинові. (Фото: Сергій Гудак, „Укрінформ“)


ЧЕРНІВЦІ

У День Соборности України 800 учнів та вчителів гімназії ч. 5 утворили живий ланцюг єдности та розгорнули 25-метровий прапор України. Одинадцятиклясники винесли прапор України та стяг гімназії‚ пронесли уздовж ланцюга єдности й виконали гимн України. (Фото: Віталій Олійник‚ „Укрінформ“)


Київ – „Укрпошта“ випустила марку до 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР. Сама марка сірого кольору. На ній зображено прапор та написано „100 років проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР“. На маркованому аркуші, що складається з восьми марок, надруковано: „Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились одвічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Універсал Директорії УНР 22 січня 1919 року“.

Коментарі закриті.