30 липня, 2020

У Білорусі затримано близько 200 бойовиків

29 липня правоохоронці Білорусі отримали інформацію про прибуття з Російської Федерації понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії. Співробіт­ники правоохоронних органів Біло­русі затримали 32 найманців, які виявилися членами російської приватної військової компанії Ваґнера.

При собі росіяни мали кожен по невеликий ручній поклажі, і на всіх – три великі важкі валізи, завантаження яких у транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків. Група найманців заселилася в один з готелів Мінська в ніч з 24 на 25 липня і мала виселитися 25 липня. Однак покинула готель тільки 27 липня, пере­їхавши в один із санаторіїв Мінського району.

За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою та одноманітним одягом у стилі військовому. Спиртного не вживали, розважальних закладів не відвідували, трималися відособлено, намагаючись не привертати до себе уваги. Вони невеликими групами уважно вивчили територію і оточення санаторію.

Так звана приватна військова компанія (ПВК) „Ваґнер” – це закрита організація, тисячі найманців якої воюють по всьому світу. Іноземні засоби масової інформації по’язують діяльність ПВК безпосередньо з главою Кремля Володимиром Путі­нoм. Бойовики ПВК Ваґнера неодноразово були помічені як учасники бойових дій в складі окупаційних військ на Донбасі.

Серед затриманих під Мінськом російських бойо­виків є учасники батальйону російського письменника Захара Прілєпіна, який брав участь у війні проти України на боці терористичного угруповання „ДНР”. Про це заявив сам З. Прилєпін російському сайту URA.RU.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 29 липня скликав екстрену нараду з членами Ради безпеки. Про це повідомив близький до прес-служби глави держави Telegram-канал „Пул першого”.

Наприкінці червня О. Лукашенко заявив про втручання Росії у внутрішні справи Білорусі. Напередодні виборів президента, які повинні відбутися 9 серпня, проходять протести проти тиску на опозицію та переобрання
О. Лукашенка на черговий термін.

УНІАН

Коментарі закриті.