15 лютого, 2019

Віддали шану героям бою на річці Трубіж

Учасники віча на місці історичного бою біля мосту через річку Трубіж. (Фото: Георгій Лук’янчук)

ВОРОНКІВ‚ Київська область. – 2 лютого українська громадськість відзначила 100-річчя героїчного бою козаків-добровольців Вороньківської, Бориспільської й Баришівської сотень Армії Української Народної Республіки на заклик Головного Отамана військ УНР Симона Петлюри під проводом полковника армії УНР Івана Міхна й сотника Івана Черпака. Вони на дві доби збройно затримали наступ російських окупантів на Київ. Розібравши залізничні колії під Баришівкою біля села Коржі перед мостом через річку Трубіж‚ вони стали на захист своєї столиці й держави і зупинили ворога, який на своїх багнетах намагався нав’язати сформований в Харкові маріонетковий московський уряд.

Близько 300 молодих чоловіків та навіть юнаків‚ подолавши шлях засніженими полями, лісами й болотами, прибули до Трубежа та зайняли оборону на правому березі річки. Командував об’єднаним козацьким загоном сотник Вороньківської козацької сотні І Черпак. Після того, як ворожі потяги зупинилися перед мостом, українці з чотирьох кулеметів та ґвинтівок почали обстрілювати більшовиків, які вибралися з вагонів, щоб полагодити колію. Більшовики відкрили шалений гарматний вогонь. Багатьох українських героїв було вбито або тяжко поранено‚ але хоробрі козаки відступили лише третьої ночі. Убитих більшовики поскидали у води Трубежа. 

Бій став однією з вирішальних сторінок російсько-української війни. Завдяки йому усі урядові установи евакуювалися з Києва до Житомира й продовжували керувати боротьбою проти окупантів.  

У день 100-річчя бою біля пам’ятного обеліска в селі Воронькові, біля пам’ятника Героям Трубежа на залізничній станції Баришівка та на місці самого бою біля мосту на річці Трубіж прозвучали імена загиблих героїв, які стали відомі завдяки дослідницькій роботі в місцевих архівах президента Міжнародного освітнього благодійного фонду ім. Ярослава Мудрого Валентини Стрілько і наведені в її книзі „Грона українських повстань. Антибільшовицький супротив на Бориспільщині в 1917-1932 роках”. 

На вічу виступили капітан першого ранґу, голова Спілки офіцерів України Євген Лупанов, поетеса, громадський діяч, авторка десятка поетичних збірок Зоя Ружин, народний депутат Іван Заєць, художник-монументаліст Анатолій Гайдамака, Художній керівник Театру української традиції „Дзеркало” України Володимир Петранюк, майстер київського цеху кобзарів Микола Товкайло та інші. 

Молитву за загиблими героями провів Єпископ Вишгородський Володимир Черпак, настоятель Покровської церкви на Подолі Православної Церкви України. Учасники заходів поклали вінки до пам’ятних знаків. 

Коментарі закриті.