12 липня, 2019

Відзначили 75-річчя геноциду кримських татар

Учасники віча на Майдані Незалежности. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 18 травня в Україні згадували трагічні події 1944 року, коли корінний кримськотатарський народ радянська тоталітарна влада вислали за межі півострова до Центральної Азії. День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається з 2015 року за постановою Верховної Ради України‚ коли депортація з Криму кримських татар визнана геноцидом. Усього депортували понад 180 тис. людей.

У Києві, Львові, Херсоні та інших містах України відбулися меморіяльні заходи, в Херсоні відкрили єдиний покищо на материковій частині України пам’ятний знак жертвам геноциду. 

У Національному комплексі „Експоцентр України“ відбулося відкриття мистецького проєкту „Вкраденій Крим. Історія депортації“ та реквієм з участю державних осіб, дипломатів та політиків, який продовжився на Майдані Незалежности вічем пам’яті жертв геноциду. 

У виставковій залі ґалереї „Д12“ показали документальний фільм про депортацію кримських татар „1944“ кінокомпанії „Fresh Production Group“. У кінотеатрі „Ліра“ відбувся спеціяльний показ фільмів „Мустафа“ (режисер Ахмед Сарихаліл), „Хайтарма“ (режисер Ахтем Сеітаблаєв), „Алім“ (режисер Георгій Тасін), „Чужа молитва“ (режисер А. Сеітаблаєв), „Jamala.UA“ (режисер Ганна Акулевіч). 

В Національному музеї історії України прочитали лекцію про депортацію „Сюрґюн. 75 років депортації – геноциду кримських татар“. Увечорі на Михайлівській площі відбувся показ художнього фільму „Хайтарма“.

Коментарі закриті.