19 липня, 2019

У Дніпрі буде бібліотека ім. Джона МакКейна 

У цій будівлі буде бібліотека ім. Джона МакКейна. (Фото: Дмитро Розмеріжа)

ДНІПРО. – Ідея заснувати унікальну бібліотеку української діяспори у Дніпрі з’явилася навесні минулого року, коли делеґація представників Дніпровського муніципалітету перебувала з візитою у США. Подорож почалася з відвідин Савт Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі, де розташований найбільший український некропіль у західній півкулі. 

Заручившись підтримкою закордонних українців, за створення книгозбірні взявся міський голова Дніпра Борис Філатов. Нині кількатисячний книжковий фонд уже в місті. Бібліотека носитиме ім’я Джона МакКейна – відомого американського сенатора, якого називали справжнім другом України.

Б. Філатов став одним з перших сучасних урядовців, котрий включив відвідання цього місця у програму візити до США.

Відбулося знайомство з Архиєпископом Української Православної Церкви (УПЦ) США Даниїлом. Він запропонував передати низку видань з книгозбірні Консисторії УПЦ США до бібліотеки української діяспори у Дніпрі.

Згодом у Рочестері, Ню-Йорк, художник-графік проф. Володимир Пилишенко також погодився передати частину свого книжкового надбання у фонд майбутньої дніпровської бібліотеки. Цьому знайомству та налагодженню співпраці сприяла колишня керівниця Української кредитної спілки Тамара Денисенко.

У колекції В. Пилишенка чимало рідкісних видань, які мають, зокрема, інший погляд на розвиток української історії, ніж насаджуваний в СРСР. Значна частина цих книжок видавалася в еміґрації. Тепер літературу, надруковану за кордоном, побачать на українській землі. Це – унікальний досвід, адже найчастіше книги не передають далі місцевих центрів української культури у різних країнах.

Усі книги майбутньої бібліотеки мають чималу бібліографічну цінність. Вони були видані в Німеччині, Бразилії, Арґентині та Канаді. Це – кілька тисяч рідкісних примірників історичних книжок, унікальних світлин, платівок і добірок преси. В Україні, зокрема, на сході країни, їх побачать уперше. Новину про створення такої книгозбірні українці зустріли схвально. Чимало людей висловило інтерес до проголошеного відкриття та можливості побачити автентичні примірники різних часів.

Сам Б. Філатов назвав книжковий фонд подарунком від українців Рочестеру і Савт Бавнд-Бруку, зазначивши при цьому, що втілення проєкту потребувало неабиякої довіри.

У бібліотеці ім. Дж. МакКейна будуть представлені підшивки преси, що розповідає про історичні події в Україні, а також видання, які друкувалися до і після революції минулого століття, збірки спогадів очевидців, рідкісні світлини, платівки, рукописи, розшифровані записи радіопрограм і навіть продуктові книжки українців, які перебували в таборах для переміщених осіб. А ще – примірники, що переповідають історію Української Повстанської Армії.

Книжки в Україну доправляли кораблем. За допомогу з доставкою у міській раді Дніпра дякують, зокрема, представникові української діаспори Ярославові Кирикові. Нині у приміщенні, де буде розташована бібліотека, завершується ремонт.

Під книгозбірню віддали перший поверх Центральної міської бібліотеки Дніпра. Відкриття, на яке чекають гостей зі США, запляноване на День міста Дніпра на початку вересня. Приєднатися до знакової події у мерії запрошують усіх закордонних гостей, котрі сприяли заснуванню бібліотеки або просто мають бажання побачити її на власні очі.

В Україні сенатора Дж. МакКейна шанують як справжнього друга, чия підтримка допомогла країні зміцнитися у протистоянні російській аґресії. Зокрема, у 2015 році Дж. МакКейн приїздив до Дніпра, де мав зустріч Б. Філатовим.

Рішення надати першій бібліотеці української діяспори ім’я Дж. МакКейна підтримала також громада Дніпра. До слухань, де обговорювали це питання, долучилися бібліотечні працівники, історики, науковці та педагоги.

Коментарі закриті.