12 липня, 2019

Інститут ім. Андрея Шептицького діє в Канаді

Кардинал Томас Колінз виступає під час урочистости благословення нового приміщення Інституту в Торонто. (Фотографії з архіву Інституту Шептицького)

ТОРОНТО. – Інститут Східньо-християнських Студій ім. Андрея Шептицького, який є єдиною вищою академічною інституцією Української Католицької Церкви (УКЦ) в Північній Америці, переживає черговий етап свого розвитку – два роки тому його було перенесено до Торонто і він став частиною найбільшого канадського університету і водночас одного з найбільших університетів світу. 

Нещодавно закінчився другий навчальний семестр і зараз Iнститут готується до літньої школи, тому ритм його є іншим, ніж у звичайний робочий період. Директор о. Петро Ґаладза, відомий літургіст, доктор богослов’я, заохочує усіх грати у баскетбол. 

Така тепла атмосфера є найкращою візитівкою інституту. 

Інститут має понад 30 років. А виріс він з літніх курсів зі східнього богослов’я, які започаткував о. д-р Андрій Чировський. Коли він, молодий юнак з Ню-Джерзі, вирішив стати священиком, то вступив до семінарії св. Софії в Римі під керівництвом Патріярха Йосифа Сліпого. З підтримкою своєї дружини Галини о. А. Чировський зміг закінчити навчання, почати священиче служіння і втілювати мрію про організацію академічної інституції східньо-християнських студій. У 1989 році вони залишили на бабусю своїх двох малих дітей та полетіли до Канади, бо саме там Iнститут отримав необхідні можливості для розвитку в рамках великого Католицького університету св. Павла.

Так постала перша і єдина на сьогодні вища академічна інституція УКЦ у Північній Америці, яка за роки свого існування здобула авторитет не лише в Канаді, але й поза її межами. Праця Інституту була б неможливою без Фундації ім. Митрополита А. Шептицького, яка займається збором фондів від організацій і приватних осіб, щоб Інститут міг розвивати свою справу.

Приятелі Інституту (зліва): о. Петро Ґаладза, канцлер Університету св. Михаїла кардинал Томас Колінз, президент Університету св. Михаїла Дейвід Малроні та о. д-р Андрій Чировський.

Напевно‚ кожен читач „Свободи“ знає про Український Католицький Університет у Львові. Але не усім відомо, що його навчальна програма була укладена у співпраці з Інститутом ім. А. Шептицького й чимало викладачів УКУ є випускниками Інституту. У Канаді Інститут випустив понад 200 семінаристів, священиків і мирян з різними науковими ступенями та сертифікатами зі східньо-християнських студій. 

На рахунку Інституту співпраця з науковими закладами різних країн світу, організація міжнародних конференцій, де обговорюють гострі питання сьогодення, випуск академічного журналу східньо-християнських студій „Логос“, великий доробок наукових праць.

У Торонто Інститут сформував досить насичений навчальний графік. Окрім лекцій і семінарів, щотижня є „Грецькі сніданки“, де студенти та професори входять у світ Біблії її ориґінальною мовою. А також „Вівторки у Шептицького“ – нагода відчинити двері закладу для всіх охочих. Був курс з іконопису для початківців, який проводила Мар’яна Саварин, іконописець з 30-річним досвідом. Організаторка цього вишколу Оленка Ганушевська-Ґаладза розповіла, що завжди мала ідею курсу з іконопису і вчителькою в школі навчала дітей основ іконографії. 

Інститут є насправді відкритим для всіх і намагається представити та надати майданчик різним Східнім Церквам. Відтак о. Джон Бутрос, коптійський священик, який за фахом є педіятром, провадить студентське капелянство для вірних Коптійської Церкви. Доброю приятелькою і студенткою Інституту є грекиня пресвітера Марія Дросос, яка була присутньою в Стамбулі при врученні Томосу для Православної Церкви України.

Цікаво зустрітися з випускником, а тепер викладачем Інституту та піддияконом УКЦ Браяном Бучером. Його направду вражаючу історію життя о. П. Ґаладза описує в книжці „Чужинці в нашій Церкві? Нові обличчя нашої Церкви в Канаді“, яка в зараз готується до друку. Б. Бучер – канадієць індійського походження. Розмовляє українською мовою, окрім ще п‘яти мов. Він досконало опанував літургійний спів, грає на декількох інструментах, має чорний пояс з таеквондо і є батьком шістьох дітей. Серед студентів у нього є свій фан-клюб, який записується на будь-які його виклади. Б. Бучер любить наготувати багато екзотичних страв і скликати людей до кухні. І саме там відбуваються найцікавіші дискусії. 

Якісно доповнював усе це товариство диякон Даниїл Ґаладза, доктор літургійних наук, який цього навчального року викладав предмет про Таїнства Церкви. Він був викладачем Віденського університету та асистентом Роберта Тафта, всесвітньо відомого літургіста і богослова. 

Співіснування в Інституті таких різних людей було б неможливим без постійної молитви. Богослужіння відбуваються в невеликій каплиці кампусу. 

Після Другої світової війни УКЦ в Північній Америці переживала бурхливий розвиток, особливо після приїзду звільненого з ув‘язнення Й. Сліпого. Теперішня кількість вірних УКЦ в Північній Америці зменшилася у декілька разів. Проте, можна сказати, що без поповнення Церква не залишилась. Обоє провідників Інституту: о. А. Чировський і о. П. Ґаладза були рукоположені якраз Патріярхом Йосифом. 

Щоб отримати більше інформації про Інститут чи допомогти у здійсненні його проєктів‚ звертайтесь на адресу: Metropolitan Andrey Sheptytsky Institute of Eastern Christian Studies (MASI), University of St. Michael’s College (USMC) in the University of Toronto‚ 81 St. Mary St.‚ Toronto, ON M5S 1J4 Canada. Мобільний телефон: 416-926-7133. Електронна адреса: [email protected]. Сторінка в Інтернеті: www.sheptytskyinstitute.ca. 

Зустріч молоді з Владикою Борисом Ґудзяком.

Коментарі закриті.