12 грудня, 2019

Відбулaсь 57-мa Орликіядa Пласту: До змагу, готові, гоп!

Загальна знимка всіх учасників 57-ої Орликіяди. (Фото: Роман Шиприкевич)

КЕРГОНКСОН, Н.Й. – Таким кличем почалася 57-ма Орликіяда. Рік за роком цей змаг для пластової молоді відбувається на оселі „Союзівка”. В днях 10-11 листопада зібралося 160 учасників, які педставляли 17 зaгонів (дружин) з 10 станиць – Дітройт, Йонкерс, Клівленд, Нюарк, Ню Йорк, Пассейк, Рочестер, Торонто, Філядельфія й Чикаґо.

Орликіяду організовує 8-ий курінь „Орликівці” ім. Григора і Пилипа Орликів, і вже сьомий рік у переведенні змaгу допомaгaє курінь „Верховинки”. Обов’язки комендантки виконала Таня Кость. Діяна Ганчук була писарем. Пост бунчужної мала Оленка Гладка.

Тема цьогорічної Орликіяди була „До змагу, готові, гоп! – Український Спорт”. Було розглянуто спорт в українській культурі та історії, описано найважливіших спортовців українського походження в Україні та в діяспорі. Тема актуалізувала козацьке лицарство, двобої, бойовий гопак, гаїлки, створення олімпійської команди, яка представляла український нарід у світі.

Учасники доклали великих зусиль, щоб вивчити матеріяли до інтелектуального змагу та підготувити цікаві мистецькі виступи й експонaти. Ці змаги відбулися в суботу, а в неділю завершився індивідувaльний змaг за звання Гетьмaничa і Гетьмaнівни. Кандидати ще в суботу зустрілися з суддями, щоб обговорити сучасні справи, які відносяться до Плaсту, Укрaїни і суспільства. Вечером відбулася жвава вечірка для розваги.

Рано-вранці в неділю кандидати виступали на сцені, відповідаючи на різні питання перед усіма учасниками, опікунами та гостями. Опісля всі учасники брали участь у Богослуженні, яке відпрaвляв плaстовий кaпелян. о. Івaн Кaщaк.

Після Святої Літургії змаг завершився проголошенням переможців. При закриттю відбулася ще одна урочиста подія. Богдан Копистянський, довголітний курінний „Орликівців”, був відзначенний Орденом св. Юрія в Золоті. Він був учасником на першій Орликіяді в 1962 році. З часом він став організовувати і проводити Орликіяду. В тих роках, коли він служив своїй державі в війську в В’єтнамі, його відсутність на Орликіяді була сильно відчутна. Курінь „Орликівців” завжди буде вдячний за його довголітний труд і роботу та постійну підтримку.

 

Історія „Орликівців”

У своєму слові Б. Копистянський розказав історію засновників куреня і про дух Орликіяди:

„Під час кожної Орликіяди перед вами на сцені ви бачете два портрети. Я знаю, що на одному із портретів ви всі впізнаєте Григора Орлика, сина славного гетьмана Пилипа Орлика, який написав конституцію козацтва, і це була перша демократична Конситуція Европи і, можна сказати, цілого світу.

Після смерти Пилипа Орлика козаки хотіли вибрати Григора гетьманом. Він відмовився, бо знав, що зможе більше користи принести Україні у діяспорі. Як французький генерал, він мав доступ до французького короля. Григор прагнув переконати короля, що тримати близький зв’язок з Україною проти москалів є корисніше для Европи. З Григором Орликом розпочався рух української діяспори по світі, яка помагала Україні здобути ту незалежність, за яку вона боролася сотні років.

На другому портреті зображений Андронік Копистянський. Андронік став першим отаманом куреня „Орликівців” 1947 року. Він разом із Миколою Курчаком, Антіном Хухрою та Миколою Андрейком створили пластовий змаг. Цей змаг назвали Орликіяда.

Андронік вчився (в 1932-1934 роках) у таємному університеті у Львові. В цей час він був членом Пласту та ОУН. В кінці навчального року поляки його заарештували за підпільну діяльність проти польської окупації в Україні. Це було в червні 1934 р. біля Академічного дому у Львові.

Андронік сидів у тюрмах України та Польщі до 1939 року. Коли почалася Друга світова війна, німецький літак бомбардував тюрму, і Андронік, разом з іншими українцями, мав змогу втекти з тюрми та повернутися до України, де продовжував підпільну діяльність.

Після війни, розуміючи, що він не може залишатися в Україні як підпільник, Андронік разом із дружиною Іриною переїхали на захід до Американського сектору в Німеччині і там перебували чотири роки, очікуючи на дозвіл виїхати до Америки.

Під час перебування в німецькому таборі українці створювали різні організації. Андронік разом із Миколою Курчаком, Антіном Хухрою, Миколою Андрейком і товаришами 1946 року створили Пластовий Курінь „Орликівці” ім. Григора Орлика.

З часом українці отримували дозвіл, щоб виїхати до Америки. Члени новоствореного куреня почали туди виїжджати. Андронік із дружиною Іриною та двома дітьми, сином Богданом та донею Ольгою, припливли на кораблі до Америки 1949 року.

Як член української діяспори в Америці, Андронік включився до роботи у громаді на Лонґ Айленді, Ню-Йорк. Пласт починав розвиватися. Андронік, разом з Орликівським куренем створили Орликіяду в 1962 році, яка продовжується до цього часу. Дуже багато пластунів з Америки та Канади були і є учасниками Орликіяд.

В 60-их роках багато активних пластунів служили в Американській армії у В’єтнамі. Син Андроніка, Богдан Копистянський, був офіцером, Airborne, Ranger, Special Warfare і після смерті командира у боротьбі перебрав сотню. Петро Содоль, Airborne, Special Forces, був підполковником та відбув два тури у В’єтнамі.

Від 70-их років в Орликіядах брали участь як юнаки нинішній архиєпископ Борис Ґудзяк, Марко Паславський (майор Американської Армії, Airborne, Ranger, який загинув в Україні на Донбасі в 2014 році, під час війни з Росією), Богдан Курчак (президент Федеральної Кредитової Кооперативи „Самопоміч” у Ню-Йорку, Орликівець, який бере активну участь у приготуванні до Орликіяди), о. Іван Кащак (доктор богословської педагогіки, підполковник Американського Air Force, капелан Пластової організації в США, часто присутній на Орликіядах як пластовий капелян та відкриває Орликіяду молитвою).

Богдан Курчак, Орликівець, вітає Богдана Копис­тянського (праворуч), який був відзначенний найвижчим пластовим відзначенням – Орденом св. Юрія в Золоті. (Фото: Роман Шиприкевич)

Ці хлопці як амбасадори нашої діяспори продовжують роботу Григора Орлика.

Тепер я дивлюся на Вас, нове покоління пластунів юнаків та юначок з Америки та Канади, які беруть участь в Орликіядах, і вірю, що ви, як наймолодші члени нашої діяспори, будете продовжувати завдання поширювати українську ідею в цілому світі.

 

Вислід точкувaння

В інтелектуальному змагу: Перше місце – 6-ий курінь ім. Марка Вовчка/7-ий курінь ім. Івана Чмоли з Чикаґо; друге місце – 28-ий курінь ім. Княгині Ольги з Клівленду; третє місце – 17-ий курінь ім. Байди Вишневецького з Клівленду.

У представленні експоната: Перше місце – 3-ий курінь ім. Івана Мазепи з Ню-Йорку; друге місце – 31-ий курінь ім. Івана Виговського/38-ий курінь ім. Марусі Тарасенко з Пассейку; третє місце – 28-ий курінь ім. Княгині Ольги з Клівленду.

В мистецькому виступі: Перше місце – 4-ий курінь ім. Лесі Українки з Торонта; друге місце – 20-ий курінь ім. Марти Борецької з Нюарку; третє місце – 28-ий курінь ім. Княгині Ольги з Клівленду.

В загальному точкуванні: Перше місце – 28-ий курінь ім. Княгині Ольги з Клівленду; друге місце – 3-ий курінь ім. Івана Мазепи з Ню-Йорку; третє місце – 17-ий курінь ім. Байди Вишневецького з Клівленду; четверте місце – 6-ий курінь ім. Марка Вовчка/7-ий курінь ім. Івана Чмоли з Чикаґо; п’яте місце – 20-ий курінь ім. Марти Борецької з Нюарку.

Гетьмaничем 57-ої Орликіяди стaв Павло Пенцак (5-ий курінь ім. Петра Конашевича Сагайдачного з Нюарку). Гетьмaнівною стaлa Лана Пастушак (4-ий курінь ім. Лесі Українки з Торонто).

Гетьманівна Лана Пастушак (станиця Торонто) і Гетьманич Павло Пенцак (станиця Нюарк).

Коментарі закриті.