12 грудня, 2019

Громада відзначила історичні річниці

НОРТ ПОРТ, Фльорида. – Українська громада міста Норт Порт і  південно-західньої Фльориди святково відзначила 101-шу річницю Листопадового Чину і 75-ту річницю смерти Митрополита Андрія Шептицького 3 листопада в парафіяльному центрі Собору Входу в Храм Пресвятої Богородиці Української Католицької Церкви після Літургії, яку відслужив і виголосив проповідь про Митрополита А. Шептицького  парох  о. Василь Петрів.

1 листопада є знаменною датою в історії українського  народу: 101 рік тому у Львові була проголошена Західньо-Українська Народна Республіка, 75 літ тому помер велетень Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Митрополит А. Шептицький і 55 літ тому помер герой визвольних змагань, управитель майна Митрополита А. Шептицького, голова Проводу ОУН , і надхненник Світового Конґресу Вільних Українців полковник Андрій Мельник.

Святкове відзначення відкрила Роксоляна Яримович. Після привітання присутніх священиків і інших почесних гостей вона розповіла про відзначення двох важливих дат й згадала, що традицію цих свят започаткував і літами організував колишній голова Парафіяльної Ради Мирон Радзикевич.

Свято розпочалося деклямацією поеми „Останній день”, яку написав  на честь цього свята М. Радзикевич. Поему деклямувала Леся Попель, голова місцевого Відділу Союзу Українок Америки.

Р. Яримович представила доповідача д-ра Андрія Сороковського, гостя з Вашінґтону, сказала про його спеціяльність – сучасну релігійну історію України, його наукові праці, в тому числі, як редактора видання „Тисячоліття християнської культури в Україні”. Вона згадала, що д-р А. Сороковський є членом численних американських і українських наукових товариств, головою Українського Патріярхального Товариства, редактором журналу „Патріярхат”, а в тижневику „The Ukrainian Weekly” веде колонку „Crosscurrents”.

У своїй півгодинній доповіді д-р А. Сороковський розповів про діяльність Митрополита А. Шептицького, не лише як голови УГКЦ, але також як покровителя культури, мецената, і покровителя покривджених. Він прочитав численні писання про митрополита українських і чужинецьких вчених і політичних діячів, які високо цінували його діяльність.

До теми, як Митрополит А. Шептицький ставився б до сьогоднішніх проблем в Україні, А. Соколовський наголосив три ділянки: культура, економічне становище і суспільно-громадська ситуація. Про культуру А. Соколовський згадав вислів Митрополита А. Шептицького, що „культура має бути народна”.

Неоніля Лехман була душею приготувань і успішного відзначення  історичних роковин.

Коментарі закриті.