30 листопада, 2018

Відбувся XVIII Міжнародний економічний форум

Журналісти на Міжнародному економічному форумі. (Фото: Олександр Вівчарик)

ЛЬВІВ. – XVIII Міжнародний економічний форум 1 листопада відбувся у Львові. На форумі гостювали 20 журналістів з різних міст України. На виставці „Схід-Експо” для його учасників було представлено продукцію підприємств Луганської і Донецької областей, зокрема вироби Слов’янського крейдо-вапняного заводу – найбільшого в Україні виробника крейди та вапна, заводу автогенного обладнання „Донмет” у Краматорську, автомобільне скло з Лисичанська‚ вулики з підприємства „Хімекселен” з Севередонецька, безпілотники компанії „MegaDrone“, різноманітну продукцію харчових підприємств і багато іншого. 

2 листопада на заводі „Полімер Електрон“ побували виконавчий директор Канадсько-Української Tоргової Палати Емма Турос, президент акційного товариства-концерну „Електрон” Юрій Бубес, гості з усієї України та з-за кордону. 

Виступи господарів були ґрунтовні, арґументовані, адже вони спиралися на багаторічний досвід співпраці з чужоземними інвесторами і представниками бізнесу та на багатогалузеве дослідження західних реґіонів України „Розвиток приватного сектору”, яке фінансував уряд Нідерляндів. 

Львівська область в Україні на першому місці щодо залучення прямих чужоземних інвестицій. За підсумками трьох кварталів цього року їх залучили майже на 80 млн. дол. Приріст експорту складає 30 відс. у рік. 

Прикладом успішного виробництва є і концерн „Електрон”‚ який має 15 підприємств. Про нього журналістам розповів Ю. Бубес. Концерн виготовляє багато машинобудівної продукції, автобуси, електробуси, трамваї. Нещодавно тут підписали угоду про постачання 900 електробусів до країн Европи. У концерн на роботу запросили науковців. Платня працівників висока й ніхто звідси на заробітки до Польщі не їде. Навпаки, працюють люди з Польщі та Болгарії. 

Журналістів запросили на відкриття енерґоострову в Яворівському районі, де запрацювала сонячна електростанція „Енерґопарк Яворів” потужністю 36 меґават. Вона займає непридатну для сільськогосподарських робіт земельну ділянку площею понад 115 гектарів. На ній розташували понад 134 тис. фотоелектричних панелей, трансформатор та підстанцію для постачання електроенерґії в мережу об’єднаної енерґосистеми України. Обсяг інвестицій в цей об’єкт склав 34 млн. евро, з яких 70 відс. – це кошти Европейського банку реконструкції та розвитку. 

Наступного року запляновано будівництво другої черги сонячної електростанції. Вироблена нею електроенерґія зможе повністю забезпечити її споживання у Яворівському районі.

Коментарі закриті.