17 жовтня, 2019

Вшанували пам’ять жертв концтабору

ЯВОЖНО‚ Польща‚ – У місті 16 вересня вшанували пам’ять жертв Центрального табору праці „Явожно“, де в 1947-1949 роках комуністична польська влада влаштувала спеціяльний підтабір для українців, зокрема лемків, жертв акції „Вісла“.  Священики провели Панахиду та поклали квіти до пам’ятників жертвам цього табору.

Учасники жалобної церемонії у Явожно. (Фото: prostir.pl)

У 1998 році президенти України і Польщі відкрили пам’ятник на місці могил жертв „Явожно“, відтоді урочистості відбуваються біля нього. Від головної дороги до пам’ятника веде лісовий шлях. Церемонію багато років поспіль влаштовує голова Катовицького гуртка Об’єднання Українців у Польщі (ОУП) Ірена Ковалик, матір якої була жертвою Явожно, а сама вона була в таборі малою дитиною.

В’язнями табору були поляки, німці, українці, австрійці, голяндці, чехи, словаки, румуни, латвійці. Згодом влада перевела до табору українців, підозрюваних у співпраці з ОУН і УПА. У таборі перебувало 3‚873 в’язні (2‚781 українець, серед яких 823 жінки, кільканадцять дітей, 22 греко-католицьких і п’ять православних священиків), з них 162 особи померло.

Церемонію відвідали Посол України в Польщі Андрій Дещиця, віце-спікер сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Мирон Сич, Генеральний консул України в Кракові Олег Мандюк, голова ОУП Петро Тима, представники громадських організацій з України, зокрема зі Львівщини, та з Польщі, делеґації всіх польських шкіл з українською мовою навчання. На церемонії були присутні також жертви табору.

Про церемонію написав до „Свободи“ її учасник з Зеленої Ґури Василь Шляхтич:

„Ліси Явожна. Дикі ліси, зарослі хащами, з яких  вихиляється ще зеленолиста ліщина і вітає тих, як нині обрали цю дорогу. Широкою стежиною ми прямуємо до поставленого у лісі пам’ятника жертвам концтабору.

Йдуть батьки з дітьми. Йдуть дідусі і бабусі. В концтаборі були служителі Православної і Греко-католицької Церков. Всі вони були українцями, хоча деякі називали себе русинами чи лемками. До пам’ятника крокують також прибулі паломники з України‚ несуть високо підняті синьо-жовті прапори.

Літургію відслужили шість священиків Української Греко-Католицької Церкви. Літургію очолював о. декан Богдан Огородник з Любіна, Вроцлавсько-Ґданської Єпархії. Після Літургії була відслужена Панахида за усі жертви Явожна. Були покладені вінці і квіти при пам’ятнику жертвам. Були промови від Товариства „Надсяння“ з України, членів якого було викинуто з прадідівських земель в радянську Україну. Прозвучали пісні у виконанні артистів з Україні і учнів з Перемишля“.

Коментарі закриті.