17 жовтня, 2019

Симфонічний концерт під керівництвом українського дириґента

На концерті Чиказької симфонічної оркестри. (Фото: Ірина Дячишин)

ЧИКАҐО. – 10 жовтня у Чиказькій філармонії відбувся концерт одної з найвидатніших оркестр у світі‚ яким керував український дириґент Кирило Карабиць. У програмі були твори „Увертюра на ґебрейські мотиви” Сергія Прокоф’єва, „Капрічіо“ („Capriccio brillante“) Фелікса Мендельсона та „Концерт для оркестри” Вітольда Лютославського. Корейський піяніст Санвук Кім, котрий близько 10 років співпрацює з українським дириґентом, зачарував публіку своєю віртуозністю.

Для обидвох майстрів виступ на цій поважній сцені став дебютним. К. Карабиць вже не вперше виступає в Чикаґо: у 2016 році він дириґував Чиказькою симфонічною оркестрою на престижному музичному фестивалі у Равінії, а у 2009-му – на не менш популярному музичному фестивалі в Гранд-парку виступив з Борнмутською симфонічною оркестрою. Як зазначив‚ відзначаючи майстерність українця‚ музичний критик „Чикаго Триб’юн” Говард Рейх: „10 жовтня відбулося два дебюти в Чиказькій філармонії. Один із них – вражаючий”.

Завершенням вечора стало прийняття на честь славетного земляка одразу ж після прем’єри‚ організоване Генеральним консульством України в Чикаґо за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України та сприяння Комітету міст-побратимів Київ-Чикаґо.
В ошатній залі  філармонії „Grainger Ballroom“ зібралися меломани, котрі ще перебували під магічним впливом блискучого виконання світових шедеврів. Гостями вечора були представники української громади, дипломати інших країн та представники чиказьких мистецьких організацій.

Вечір розпочала Генеральний консул України в Чикаґо Лариса Герасько, котра одразу підкреслила‚ що цей концерт доводить, що Україна не повинна бути асоційована лише з війною. Такі зірки, як К. Карабиць, лише доводять наскільки країна багата талантами. Л. Герасько щиро привітала дириґента та його колеґ із успішним виступом.

Керівник Комітету міст-побра­тимів Київ-Чикаґо Віра Еліяшев­ська зачитала привітання від посадника Чикаґо, адресоване українському дириґентові. К. Ка­ра­биць‚ якого  було запрошено до слова.  зазначив, що зворушений такий прийняттям і зізнався, що за всю його кар’єру, українці його так вшанували вперше. Він додав, що завжди доносив до українських політиків, коли випадала нагода, необхідність підтримувати українську культуру, мистецтво. Саме українська культура, музика, зокрема, робитиме Україну сильнішою.

Дириґент також дав інтерв’ю для компанії UaPost, в якому розповів: „Оскільки прем’єра відбулася наступного дня після свята юдеїв Йом Кіпур‚ програма повинна була містити єврейську тематику. Тому було вирішено включити твір С. Прокоф’єва‚ народженого в Україні“. К. Карабиць висловив сподівання, що колись в Чиказькій філармонії зазвучить музика Бориса Лятошинського. Саме цей композитор, котрий вважається одним із основоположників модернізму в українській клясичній музиці, був вчителем Івана Карабиця – українського композитора, дириґента та батька Кирила.
Дириґент також зізнався, що це він запросив Санмука Кіма, котрого вважає чудовим музикантом, для цього виступу, оскільки добре знає його з багаторічної співпраці.

„Кирило – чудовий дириґент і чудова людина, що я ціную в ньому найбільше, – сказав Санмук Кім. – Ми співпрацює вже 10 років, виступаємо з різними оркестрами і в нас абсолютне розуміння один одного у прочитанні музичного твору. Я лише сподіваюся наша подальшу дружбу та співпрацю”.

12 жовтня відбувся останній концерт українського дириґента та Чиказької оркестри.

К. Карабиць народився у Києві, закінчив Київську середню спеціялізовану музичну школу-інтернат ім. Миколи Лисенка, потім  Київську консерваторію‚ стажувався у Відні та Штутґарті‚ має нагороди Данської асоціяції дириґентів на міжнародному конкурсі молодих дириґентів ім. Миколи Малька‚ Австрійської спілки Альберта Швейцера‚ Европейської фундації під патронатом принца Генрика Данського, відзнаку почесного громадянина штату Оклагома. Він – лавреат Міжнародного конкурсу дириґентів „Mario Gusella“ (Італія), а Королівським філармонічним товариством (Велика Британія) визнаний найкращим дириґентом 2012 року.
Отримав музичну нагороду Королівського музичного товариства – найпрестижнішу нагороду клясичної музики у Великій Британії. 6 жовтня 2014 року знаний веб-портал „Bachtrack“ оголосив Борнмутську симфонічну оркестру під керівництвом К. Карабиця „Найулюбленішою оркестрою світу 2014“. Також до двадцятки найвідоміших оркестр світу потрапив і керований К. Карабицем „I, Culture Orchestra“ (ICO).

Коментарі закриті.