20 лютого, 2020

Вручено премії ім. Євгена Маланюка

Лавреати Надія Гармазій і Віктор Терен. (Фото: Артур Частаков)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Вручення премії ім. Євгена Маланюка відбулося в об­ласній універсальній науковій бібліо­теці ім. Дмитра Чижевського 1 лютого – напередодні дня народження поета-еміґранта уже 19-ий раз.

У номінації „Поезія“ лавреаткою стала молода пое­теса і літературо­знавець Надія Гармазій за збірку поезій „Попе­лище для фенікса“.

Для Віктора Терена, який працює у багатьох літературних жанрах, це не перша нагорода. Він – лавреат премій Лесі Українки, Володимира Сосюри, Олек­сандра Копиленка. Але ім’я Є. Маланюка йому дороге, бо пов’язане з його рідним краєм – він народився і виріс у Павлиші, лавреатом став за роман „Ворожіння на ягнятку“.

В. Терен закликав писати про своїх героїв, підкресливши, що слово має бути невіддільним від громадянської позиції. Багато подібних висновків є у публі­цистиці Володимира Базилев­ського. Він став лавреатом за статті у журналі „Вежа“. В. Базилевський теж родом із Павлиша, тож, як зазначив доктор філології Григорій Клочек, громада мала б звернути на цей факт увагу – двоє лавреатів з їхнього села, і використати для власної популяризації.

Виступ Г. Клочека став своєрідною презентацією його нової книги „Євген Маланюк: проза поета“, у яку ввійшли, крім статтей автора, досі не публі­ковані твір Є. Маланюка-випускника Єлисавет­градського реального училища, його листування з польським правозахисником і культурологом Єжи Ґедройцом, спогад про поета Єжи Стемповського.

Емоційно наснаженим був виступ поетеси Антоніни Царук та виконання поезій Є. Маланюка акторською парою – Олексієм Дорошевим та Галиною Романюк.

„Ми повернемо прах Маланюка у ті краї, за якими він тужив“, – заявив голова обласної ради Олександр Чорноіваненко на врученні премії ім. Є. Маланюка. Сьогодні справа перепоховання поета у рідних краях впирається у отримання згоди на це від його рідних. Обласна влада шукає контакту з ними і звертається до всіх, хто може у цьому допомогти.

Коментарі закриті.