29 серпня, 2019

Виставка розповіла про Маркіяна Паславського

Відкриття виставки в дворі музею. (Фото: Богдан Пошивайло)

КИЇВ. – 17 серпня в Музеї української діяспори відбулося відкриття виставки „Ню-Йорк – Іловайськ: вибір”, присвяченої пам’яті Маркіяна Паславського.

Виставку організували Музей української діяспори, Музей Революції Гідности та Добровольчого батальйону „Донбас”, в якому воював М. Паславський. На цей урочистий захід з США прилетіли члени родини Паславських, яка була одним із  ініціяторів виставки, а також кілька випускників Військової академії Вест Пойнт. Церемонія відкриття відбувалася у музейному саду, адже в залях не вистачило місця для родичів, друзів, побратимів українського героя.

Про життя М. Паславського  розповів автор і куратор виставки, провідний науковий співробітник  Музею української діяспори Назарій Розлуцький.  М. Паславський був сином українських еміґрантів, пластуном,  спортсменом, випускником однієї з найпрестижніших військових академій США, членом славетного 75-го полку рейнджерів,  фінансистом, учасником обох національних революцій – Помаранчевої та Революції Гідности, благодійником та бійцем української армії, Героєм України.

Назар Розлуцький, куратор виставки. (Фото Богдан Пошивайло)

М. Паславський загинув у бою за Іловайськ – одній із найдраматичніших подій російсько-української війни. Він живе у пам’яті багатьох – його моральну та матеріяльну допомогу побратимам з батальйону „Донбас” важко переоцінити, до того ж він сильно вирізнявся поміж інших бійців. Запам’яталися його спокійна впевненість у собі, великий бойовий досвід, яким він завжди залюбки ділився з товаришами, його незвична українська мова з домішками англійської, а головне – його скромність та неймовірне почуття особистої відповідальности – він завжди брав на себе найбільш складні й небезпечні бойові завдання.

Частина виставки в Музеї української діяспори.

„Своїм життям він врятував життя своїх побратимів” – так завершив свої спогади Вадим Гайдін (позивний „Майстер”), один з найближчих побратимів М. Паславського, який пройшов разом з ним увесь бойовий шлях аж до останнього розриву ґранати, яка вбила М. Паславського, а В. Гайдіна позбавила ока.

„Майстер” завжди знав свого товариша лише за позивним „Франко”. Назватися на честь відомого українського письменника – один із символічних кроків на шляху національного самовизначення М. Паславського. Він шанував українську літературу ще від часів навчання в українській школі в штаті Ню-Йорк. Повернувся на землю своїх предків  у 1992 році‚ доклав сил до розвитку українського сільського господарства. Ця людина не лише героїчно загинула за Україну – вона жила Україною, кожного дня даруючи нашому народові свій маленький скромний подвиг.

Мама Маркіяна Паславського Орися Паславськa біля портретa сина.

П’ять років тому‚ 19 серпня‚ М. Паславського не стало. На Аскольдовій могилі‚ місці останнього спочинку багатьох славних українських воїнів‚ було відслужено Панахиду. Невдовзі вийде з друку основний  наклад брошури „Заклик діяти” – видання збережених роздумів та порад М. Паславського щодо нагальних проблем сучасної України, а режисер з Івано-Франківська Олег Ущенко завершує створення документального фільму „Made in Ukraine. Життя за життя”, присвяченого Героєві України.

На виставку приїхали з Підгайців Тернопільської области учні місцевої гімназії, яка віднедавна носить ім’я М. Паславського, адже це містечко – мала батьківщина його матері Орисі Гунчак. 90-річна О. Гунчак-Паславська  теж була  на відкритті. Виставка триватиме до 20 жовтня, а після її завершення більшість експонатів буде передано до Музею української діяспори на постійне зберігання.

Директор Музею української діяспори Оксана Підсухa.

Директорка музею Оксана Підсуха сказала: „Ми вдячні родині Паславських за передачу унікальних фотографій, підручників та особистих документів героя до фондів музею. На вічне зберігання ми отримали парадний мундир Маркіяна, в якому він випускався з військової академії Вест Пойнт. Ми плекаємо надію донести до багатьох українців історію М. Паславського, розповісти про його цінності, про його любов до України та про зроблений ним  вибір бути українцем, хай навіть ціною власного життя“.

 

Ганна Шеляг – історик, старший науковий співробітник Музею української діяспори

Коментарі закриті.