31 жовтня, 2019

Вийшов фільм про Василя Стуса

На прем’єрі фільму „Заборонений“ (зліва): радянська дисидентка Маргарита Довгань, виконавець головної ролі Дмитро Ярошенко та радянський дисидент Василь Овсієнко. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Прем’єрний показ фільму „Заборонений“, присвяченого Василеві Стусу, відбувся у кінотеатрі „Оскар“ в день пам’яті відомого українського поета і правозахисника 4 вересня. Режисер фільму – Роман Бровко, автори сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов, продюсер – Артем Денисов, компанія UM-GROUP. Головні ролі зіграли Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

На показ, що передує виходу фільму 5 вересня в український прокат, були запрошені журналісти, представники дисидентського руху, громадські діячі, які схвально відгукнулися про фільм, особливо відзначивши гру виконавця головної ролі.

„Велика подяка акторові Дмитрові Ярошенку, бо зіграти Василя Стуса – це треба бути самому людиною достойною і людиною з високим мистецьким духом, з мистецькою природою. Дмитрові це вдалося“‚ – сказав історіограф дисидентського руху Василь Овсієнко, який був з В. Стусом спочатку у мордовських таборах, а потім і на Уралі – в місці другого ув’язнення Стуса.

Дисидентка, дружина скульптора Бориса Довганя, який створив відоме погруддя В. Стуса, Маргарита Довгань висловила сподівання, що фільм побачать не тільки в Україні, а й у світі.

Одночасно з фільмом „Заборонений“ виходить до читача й однойменна книга С. Дзюби і А. Кірсанова. В книзі є багато цікавинок‚ в тому числі і лиричних історій, які не змогли потрапити до фільму.

Коментарі закриті.