31 жовтня, 2019

Моряк повернувся з полону

Учасники зустрічі сфотографувалися на згадку. (Фото: Олександр Вівчарик)

СМІЛА, Черкаська область. – 23 вересня в міському Будинку культури відбулася зустріч з капітаном рейдового буксира „Яни Капу”, старшиною першої статті Олегом Мельничуком, який разом з іншими моряками був звільнений 7 вересня з російського полону.

Сміляни активно підтримували в полоні свого земляка. У місті було встановлено таблицю з його зображенням та інформацією про нього. Йому надсилали листи і передачі. У Смілі О. Мельничук навчався в школах ч. 5 і ч. 7. Тож школярі цих навчальних закладів теж активно підключилися до кампанії на підтримку земляка. Школярі з села Тернівки навіть писали листи азбукою Морзе, бо українською мовою полоненим морякам листи не передавали.

Мати моряка Лариса Мельничук працює вихователем у дитячому садку. Свою скромну платню і гроші, які давали небайдужі люди, відсилала московським добровольцям, які купували і передавали полоненим харчі, необхідні побутові речі.

Узагалі, батьки Мельничука дуже порядні люди. Його тато, крім усього, волонтер Смілянської самооборони „Січ”, постійно допомагає воїнам на фронті. Не дивно, що син у них виріс відповідальним, небайдужим, активним.

На зустрічі О. Мельничук розповів, що він і його товариші відчували підтримку українців, що їм дуже допомагали листи, особливо послання і малюнки від дітей. Він теж писав школярам. Прикро, що доводилося листуватися російською мовою, та інакше листи не доходили б.

На сцені Будинку культури він вклонився батькам за те, що вірили в нього і робили все, щоби повернувся. Відповів на запитання присутніх.

Родина Мельничуків на сцені міського Будинку культури. (Фото: Олександр Вівчарик)

О. Мельничука вітав міський голова Олексій Цибко, який не міг стримати сліз. Він теж подякував батькам і смілянам, наголосивши, що вони виховали героя. Згадав, що сам 2014 року перебував у складі батальйону „Дніпро-1” водієм розвідки.

Міський голова Олексій Цибко вручив морякові прапор Військово-морських сил України. (Фото: Олександр Вівчарик)

О. Цибко вручив йому на­груд­ний знак „Гідність та честь” вико­навчого комітету міської ради. Коли російські окупанти захоплювали Крим, а катер „Сміла” разом з іншими кораблями намагався вирватися з ворожого оточення, в місті на знак підтримки моряків вивісили поруч з прапором Сміли прапор Військово-морської фльоти України. Коли в Керченській протоці захопили українських моряків, сміляни знову підняли його на знак солідарности з ними. Під час зустрічі О. Мельничукові вручили його на згадку.

Привітали О. Мельничука школярі 5-ої школи, які влаштували патріотичний виступ „Повертайся живим!”. А клясний керівник Юрій Денщиков наголосив, що був приємно вражений вчинком О. Мельничука, коли за його вимогою в суді Криму вперше зазвучала українська мова.

Учні школи ч. 7 теж щиро подякували О. Мельничукові за мужність і принципову позицію щодо спілкування українською мовою. На згадку подарували йому три невідправлені листи і книжку „Українська легко”, запросили на свято козацької слави в цьому навчальному закладі, а він підписав школярам український прапор.

Коментарі закриті.