31 травня, 2019

Виборча реформа: що треба змінити?

22 травня Верховна Рада не змінила закон про вибори, за яким пропонувалося знизити прохідний бар’єр з 5 відс. до 3 відс. та скасувати мажоритарну систему. У парляменті навіть не знайшлося голосів, аби внести його до порядку денного позачергового засідання. За внесення проголосували лише 92 депутати. Президент Володимир Зеленський  пропонував відкриті списки і за новий виборчий кодекс. Засідання парляменту показало, що депутати не налаштовані на ефективну роботу. В. Зеленський опублікував звернення до українців, в якому звинуватив депутатів у бажанні „за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради“. Що необхідно знати про нинішню виборчу систему в Україні. А головне – чому вона неефективна, і яким чином її необхідно змінити? Це роз’яснив Громадський рух „Чесно“.

Виборча система, за якою обирають народних депутатів, змішана. 50 відс. Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50 відс. – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Мажоритарні округи (225 депутатів) – коли голосують за одного кандидата з наданого переліку. Перемагає той, хто отримує більшість голосів виборців у своєму окрузі.

Пропорційна система із закритими списками (225 депутатів) – це коли голосують за партію. Якщо партія набирає понад 5 відс. голосів виборців, вона потрапляє до парляменту. Кількість місць у парляменті визначається пропорційно до набраних голосів.

Змішану виборчу систему в Україні впровадили за часів Віктора Януковича. Саме завдяки їй депутати стали маріонетками в руках партійних діячів, а країна прискореними кроками пішла в бік авторитаризму.

Мажоритарна складова на парляментських виборах в Україні створює широкі можливості для підкупу виборців та фальсифікації результатів. Традиційно за місяць до виборів бабусі отримують пакети з гречкою, діти – дитячі майданчики, а мешканці округу – відремонтовані під’їзди чи гроші за голос.

Переважно мажоритарники – це підприємці, які стають основою керованости парляменту – слухняними виконавцями замовлень влади, які за „потрібні“ голосування отримують ґарантії недоторканности свого бізнесу. Проблеми виборців цікавлять їх в останню чергу.

Коли голосують за партію на виборах, то не впливають на список кандидатів, які висуваються до Верховної Ради. Цей список – закритий. Партійні провідники формують його на власний розсуд і набирають у список 10-15 відомих політиків, артистів, спортовців. Місця в закритих партійних списках продаються.

Передусім до влади потрапляють політичні гравці, які мають доступ до фінансових та адміністративних ресурсів. Та й перемогти на виборах може лише партія з мільйонним бюджетом, адже рекляма коштує дуже дорого. Це нівелює конкуренцію, бо партії зі скромними фінансами не можуть зрівнятися з олігархічними проєктами.

Попрощатися зі змішаною системою виборів  обіцяв Петро Порошенко як кандидат в президенти України. Ще у 2014 році він наголошував на необхідності провести виборчу реформу. До того ж, відмова від корупційної виборчої системи прописана у коаліційній угоді нинішнього парляменту. Але жодних кроків у цьому напрямку не було зроблено, тому що насправді змішана система влаштовує корупціонерів, які завдяки їй уже прийшли в парлямент і розраховують, що вона приведе їх до влади знову.

Пропорційна система із відкритими списками є рекомендацією міжнародних партнерів. Ще у 2010 році Парляментська Асамблея Ради Европи у своїй резолюції рекомендувала Україні пропорційну виборчу систему, яка ґрунтується на відкритих виборчих списках і реґіональних виборчих округах.

Виборець, окрім того, що голосує за партію, зможе віддати свій голос і за конкретну людину в цій партії, тим самим формуючи персональний склад парляменту.

Щоб потрапити до Верховної Ради, треба буде завойовувати довіру і голоси виборців. Тобто – реально працювати на округах і показувати свою ефективність. Це стимулюватиме політичну конкуренцію і зробить невигідною торгівлю місцями у виборчих списках. На додачу, партії будуть зацікавлені у залученні реґіональних провідників. Це дозволить свіжим обличчям та ідеям нарешті увійти в політичний процес.

На розгляді у Верховній Раді України перебували п’ять проєктів законів, які стосуються проведення виборів. Усі вони пролежали у парляменті практично без руху. Міняти виборчу систему потрібно вже сьогодні.

Настав час скасування виборчого закону В. Януковича.

Коментарі закриті.