31 травня, 2019

Вшанували пам’ять Симона Петлюри

Біля могили Симона Петлюри в Парижі промовляє Посол України у Франції Олег Шамшур. (Фото: „Укрінформ“)

ПАРИЖ. – 25 травня виповнилося 93 роки з того дня, як московський аґент Самуїл Шварцбард на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель в Парижі вбив визначного діяча української держави Симона Петлюру. 

Українська громада Франції цього дня вшанувала пам’ять видатного земляка, а священик Української Автокефальної Православної Церкви св. Симона Зилота відслужив Панахиду біля його могили на цвинтарі Монпарнас. 

Слово про С. Петлюру виголосив Посол України в Франції Олег Шамшур, а спогадами про трагічні події поділилися керівник Фонду С. Петлюри з Чикаґо Микола Кочерга, директорка паризького музею С. Петлюри Ярослава Йосипишин та бібліотекарка Дарія Мельникович – доньки колишніх вояків Армії УНР.

На вшануванні пам’яті С. Петлюри були присутні син Олега Штуля-Ждановича – Данило Штуль, голова Союзу Українок у Парижі Надія Мигаль та багато українців, які проживають у різних містах Франції.

Також цього дня в Культурному центрі ім. Василя Сліпака відбулася конференція, присвячена 140-ій річниці від дня народження С. Петлюри. Після її завершення відбувся показ фільму режисера Олеся Янчука „Таємний щоденник Симона Петлюри“. Рівнянка Інна Нагорна подарувала для бібліотеки С. Петлюри в Парижі книгу про перебування Тараса Шевченка на Рівненщині – „Шевченкові верстви“.

Коментарі закриті.