20 вересня, 2019

Австралійська фотовиставка про Голодомор відкрилася у Києві

Міністер культури України Євген Нищук говорить під час відкриття виставки.

КИЇВ. – В листопаді 2018 в Мельбурні Союз Українських Організацій в Австралії відкрив унікальну фотовиставку, щоб відзначити 85-ту річницю Голодомору, Сталінського геноциду в Україні 1932-33 років.

Виставка вшановує тих, хто пережив Голодомор і оселився в Австралії опісля. Дев’ять місяців потому виставка відкрилася в Києві, внаслідок співпраці СУОА та Національного музею ,,Меморіял жертв Голодомору”. 22 серпня ,,Голоси з-за океану: фотовиставка про Голодомор” була офіційно відкрита Міністром культури України Євгеном Нищуком.

Є. Нищук пристрастно розповів про потребу пам’ятати про страждання пережиті українцями під час радянської ери та важливість та потребу інформувати світову спільноту та й самих українців, оскільки багато українців досі не усвідомлюють тяжкість трагедії Голодомору.

На відкритті також були присутні Меліса О’Рурк, посол Австралії в Україні, Олеся Стасюк, директор Національного музею ,,Меморіял жертв Голодомору”, куратори фотовиставки Галя Костюк та Яніна Ґрін та інші поважні гості.

Цей зворушуючий проєкт виник завдяки старанням Г. Костюк, Каті Даниляк, заслуженого фотографа Я. Ґрін та фотографа Андрія Гаврана. З допомогою місцевої діяспори вони їздили Австралією майже два роки збираючи інтерв’ю та фотографуючи тих хто пережив Голодомор.

Kуратори фотовиставки Яніна Ґрін та Галя Костюк.

Проєкт був покликаний увіковічнити історії тих неймовірних витривалих людей, яким зараз 80-90 років, деякі з яких не дожили до наших днів, та їхніх сімей. Фотовиставка представляє 26 великоформатні чорно-білі портрети. Біля кожного портрету можна прочитати історію людини, яка пережила Голодомор, створюючи дуже сильний емоційний досвід для відвідувачів. Також відвідувачі можуть написати листа людям зображеним на виставці.

На відкритті презентували розділ авторства Андрія Пирча з австралійського підручника ,,Twentieth Century 1: Between the Wars”. Це вперше Голодомор був згаданий в австралійському підручнику з історії.

Виставка ,,Голоси з-за океану: фотовиставка про Голодомор” буде проходити в Національному музеї ,,Меморіял жертв Голодомору” до 22 жовтня.

Коментарі закриті.