20 вересня, 2019

СКУ провів „Український день в Берліні“

Учасники заходу „Український день у Берліні“. (Фото: СКУ)

БЕРЛІН. – 9 вересня провідники Світового Конґресу Українців (СКУ) вперше провели „Український день в Берліні“‚ протягом якого мали ряд зустрічей з німецькими депутатами та урядовцями на тему подальшої підтримки України в боротьбі з російською аґресією.

Напередодні зустрічей у Посольстві України в Німеччині відбувся брифінґ, під час якого Посол України в Німеччині Андрій Мельник, Президент СКУ Павло Ґрод та народні депутати України Іванна Климпуш-Цинцадзе й Іван Крулько представили присутнім на цьому заході провідникам українських громад, учасникам річних загальних зборів у Берліні, своє бачення щодо подальшої підтримки України.

Вони зокрема наголосили, що Німеччина є ключовим партнером України в захисті її територіяльної цілісности та в прагненні стати інтеґральною частиною европейської та евроатлантичної спільноти.

Упродовж дня П. Ґрод, Стефан Романів та Андрій Футей від СКУ та А. Мельник, І. Климпуш-Цинцадзе та І. Крулько від України мали зустрічі з депутатом Бундестаґу та координатором з питань співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами Східнього партнерства Дірком Вейзом, заступником голови Комітету з питань зовнішньої політики Бундестаґу Йоганесом Шрапсом, депутатом Бундестаґу Марілуїз Бек, директором Департаменту Східньої Европи, Кавказу та Центральної Азії Міністерства закордонних справ Німеччини Мікаелем Сібертом, радником у закордонних справах Федерального канцлера Матіасом Лютенберґом, головою Групи українсько-німецької дружби в Бундестазі, речником партії з питань зовнішньої політики Омідом Ноуріпоуром, головою групи депутатів в Петиційному комітеті Йоганесом Губером та експертом Фонду Бертельсмана Міріам Космель. У окремих зустрічах узяв участь голова Об’єднання Українських Організацій у Німеччині Ростислав Сукенник.

Йшла мова про захист територіяльної цілісности України та деокупацію Криму і Донбасу, посилення санкцій проти Росії за військову аґресію в Україні, припинення російського проєкту „Північний потік-2”, звільнення утримуваних у Росії українських політичних в’язнів та заручників, а також підтримку евроінтеґраційного і евроатлантичного курсу та основних реформ в Україні. Також було обговорено важливість підвищення обізнаности про Голодомор 1932-1933 років серед депутатів Бундестаґу, що є запорукою подальшого визнання цього злочину геноцидом українського народу.

„Під час „Українського дня в Берліні“ ми краще зрозуміли вагомість впливу Німеччини в межах Европейського Союзу та прихильність до України, – заявив П. Ґрод. – СКУ має намір організувати подібні інформаційні дні в більшості великих столиць світу, сподіваючись, що нові громади навчатимуться та продовжуватимуть ці зусилля протягом наступних місяців та років“.

 

СКУ

Коментарі закриті.