26 червня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Указ президента відповідає Конституції

КИЇВ. – 20 червня Конституційний суд (КС) визнав законним указ Президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради. В. Зеленський особисто прийшов на засідання КС, де розглядали указ про розпуск Ради. У рішенні йдеться про те, що в Україні виник конституційний конфлікт між Президентом та Верховною Радою щодо підстав дострокового припинення повноважень парляменту. Цей конфлікт не має правового вирішення, оскільки Конституція не визначає порядок припинення діяльности парляментської коаліції, так само не передбачає порядок припинення коаліції і реґлямент Ради. Водночас, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Розв’язання конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам Конституції України. Рішення КС є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскарженим. (ВВС)

Готують зустріч Зеленського із Трампом

ВАШІНҐТОН. – 22 червня Тимчасово виконуючий обов‘язки голови Служби Безпеки України (СБУ) Іван Баканов під час візити до США заявив, що Україна розраховує на більш інтенсивний діялог між державами. Візита відбулася на запрошення американської сторони і мала на меті ознайомити керманича СБУ з результатами українсько-американського безпекового співробітництва. І. Баканов під час зустрічі зі спеціяльним помічником Президента США з питань Европи Фіоною Гіл обговорив підготування візити до Вашінґтону Президента України Володимира Зеленського, яка незабаром має відбутися на запрошення Президента США Дональда Трампа. Член Палати Представників Марсі Каптур під час зустрічі з І. Бакановим наголосила на підтримці України з боку американських законодавців у контексті подальшого поглиблення безпекового співробітництва між двома країнами. Посол України Валерій Чалий зауважив, що візита президента України до США можлива після дострокових парляментських виборів в Україні 21 липня. („Укрінформ“)

Підтримали виступ Грузії проти Росії

КИЇВ. – 21 червня у Києві провели акцію солідарности з грузинським народом. Партія „Европейська солідарність“ висловила свою підтримку грузинському народові, який виступає проти чергової російської провокації. За словами учасників акції, Кремль робить ставку на „п’яту колону“ та коляборантів, провокуючи міжцерковні та громадянські протистояння. („Укрінформ“)

Побили до смерти

ВІННИЦЯ. – 13 червня член команди „Громадянської позиції“ Олександр Комарницький, якого у Вінниці побили поліцаї, помер після 12-денного перебування у комі. Про це повідомив Анатолій Гриценко, голова партії „Громадянська позиція“. 11 червня активіста побили за те, що поліцаї хотіли прямо з вулиці залучити його свідком нібито у якійсь справі про вилучення у когось зброї, а він відмовився, бо не мав до того жодного стосунку і поспішав додому за годину до півночі. Державне бюро розслідувань порушило справу проти поліцаїв. Працівник сектору кримінальної поліції та керівник Київського відділення поліції відсторонені від виконання службових обов’язків на час розслідування. („Українська правда“)

Петиція має необхідну кількість голосів

КИЇВ. – 21 червня петиція про зменшення кількости депутатів Верховної Ради України до 100 осіб набрала необхідну для розгляду кількість 25 тис. голосів. Петицію було оприлюднено 22 травня. В описі до петиції її ініціятор Костянтин Сокуренко вказав: „Для економії коштів і зменшення тягаря для українців, якими є 450 депутатів, просимо зменшити число народних депутатів до 100 осіб“. („Укрінформ“)

Українець переміг у конкурсі співу 

КАРДІФ. – 23 червня український баритон, 31-річний Андрій Кимач переміг на конкурсі клясичного співу BBC „Cardiff Singer of the World“ у Великій Британії. Він був одним із п’яти співаків, які пройшли до фінальної тури після тижня змагань. Понад 400 співаків з усього світу подали заявки на участь у конкурсі цього року, 20 учасників з 15 країн пройшли етап відбору. А. Кимач народився на Вінниччині, навчався у Музичній академії ім. Петра Чайковського у Києві. На початку червня українець значився серед солістів у Театрі Джузеппе Верді в італійському Трієсті. (Радіо Свобода)

На Донеччині перекрили дорогу

ВУГЛЕДАР, Донецька область. – На шахті „Південнодонбаська“ та частково на шахті ім. Сургая продовжують страйкувати гірники. Вони вимагають виплатити 35 млн. грн. заборгованости із заробітної платні. 23 червня вони розпочали конференцію робочого колективу, де прийняли рішення вступити в трудовий конфлікт у зв’язку з складним фінансово-економічним становищем на підприємстві. Гірники перекрили дорогу біля Вугледара. Спеціяльні транспортні засоби пропускають, намагаються частково пропускати автобуси та транспорт, у якому перебувають діти. („Укрінформ“)

СУМ організовує літній відпочинок 

КИЇВ. – Спілка Української Молоді (СУМ) в Україні під патронатом Світової Управи СУМ організовує черговий літній табір для 120 дітей бійців і дітей з лінії розмежування на сході України. Відпочинок щонайменше 25 дітей спонзорує СУМ в Канаді. Tабір під назвою „Знай наших“ відбудеться 29 липня-10 серпня на базі відпочинку „Відкриті двері“ біля Чернігова. Вартість перебування у таборі однієї дитини упродовж двох тижнів становить близько 300 дол. СУМ в Канаді оголосила про запуск кампанії зі збору фондів. Наразі вже зібрано понад половину необхідної суми. („Укрінформ“)

„Марш рівности“ провели в Києві

КИЇВ. – 23 червня в столиці відбувся „Марш рівности“ на підтримку рівних прав для лесбіянок, ґеїв, бісексуальних та трансгендерних людей (ЛҐБТ). Тема цьогорічного маршу – „Свобода. Єдність. Боротьба“, а головне гасло маршу – „Наша традиція – це свобода!“. На свою акцію вийшли противники „Маршу рівности“. Їх і учасників маршу розділяли правоохоронці. У центрі Києва був частково обмежений дорожній рух і рух транспорту. (Радіо Свобода)

Клюєв не буде кандидатом 

КИЇВ. – 23 червня колишньому депутатові від Партії реґіонів та колишньому голові Адміністрації Януковича Андрієві Клюєву Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатом у народні депутати України. А. Клюєва підозрюють у заволодінні з травня 2010 по квітень 2011 року державним майном шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, повторно та в особливо великих розмірах. З 2014 року він живе у Московській області. („Укрінформ“)

Гостинно зустріли посланців Криму

ЛІСБОНА. – 22 червня українська громада Португалії зустріла на летовищі Лісбони незламних борців проти московської окупації Криму – заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Умера Ібрагімова. 23 червня відбулася зустріч з українською громадою в Українській греко-католицькій церкві. 23 липня гості взяли участь у товариському змаганні з футболу на футбольній площі „Decathlon Alfragide“ на підтримку кримського татарина Ервіна Ібрагімова, сина Умера Ібрагімова, викраденого три року тому. У день приїзду гості відвідали місце, де буде встановлено погруддя Тараса Шевченка. (Рада Спілки українців у Португалії)

Коментарі закриті.