23 листопада, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Домініканська Республіка визнала Китай

ПЕКІН. — Домініканська Республіка 3 листопада відкрила своє посольство в Пекіні, після того як вона зірвала відносини з Тайваном. Це є наслідок дипломатичної офензиви комуністичного Китаю, котрий хоче ізолювати острів, до якого він має претензії. Тайван відмовляється визнати себе частиною китайської території, бо острів завжди був незалежним. („Associated Press”)

Чи уряд повинен просувати цінності?

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 28 жовтня висліди свого опитування про думки американців щодо потреби просування традиційних цінностей федеральним урядом. Респонденти були поділені: 49 відс. сказали, що уряд повинен просувати традиційні вартості, а 47 відс. сказали, що уряд не повинен сприяти жадним вартостям. Серед демократів та їхніх прихильників 37 відс. підтримують ролю федерального уряду у сприянні традиційним цінностям, а серед республіканців та їхніх прихильників – 64 відс. („www.gallup.com”)

Громадяни США шукають азилю в Канаді

ОТАВА. — Згідно з цифрами оприлюдненими 14 листопада канадським урядом, приблизно 2,550 громадян США минулого року подали прохання про азиль в Канаді. Це є вшестеро більше‚ ніж попереднього року. Майже всі вони народилися в США, але є дітьми еміґрантів з Гаїті і тому еміґрують з батьками до Канади. Вони побоюються, що уряд США депортуватиме їх або їхніх батьків. Американці є третя найбільша група шукачів азилю після громадян Гаїті та Ніґерії. Хоч Прем’єр-міністер Канади Джастін Трудо минулого року сказав, що країна вітатиме еміґрантів, Міністер публічної безпеки Ралф Ґудейл заявив минулого літа, що „немає безкоштовного квитка” до Канади. Цього року від січня до серпня 1,215 громадян США подали прохання про азиль в Канаді. („The Guardian”)

Фейсбук примусив урядовця зрезиґнувати

НЮ-ЙОРК. — У 2016 році Палмер Лакій був одним з найвищих урядовців комп’ютерної соціяльної мережі Фейсбук, але мусів зрезиґнувати‚ коли виявилося, що він пожертвував 10 тис. дол. політичній групі‚ яка поборювала кандидатуру Гиларі Клінтон у президенти. Ні П. Лакей, ні Фейсбук ніколи публічно не подали причини‚ чому він залишив компанію. Головний управитель Фейсбуку Марк Зукерберґ свідчив у квітні перед Конґресом США, що відхід П. Лакея нічого не мав спільного з політикою. Але 11 листопада газета „Вол Стріт Джорнал” оприлюднила внутрішню електронну пошту Фейсбуку, в якій найвищі керівники компанії, включно з М. Зукерберґом, натискали на П. Лакея‚ щоб він прилюдно заявив‚ що не підтримує Дональда Трампа. („The Wall Street Journal”)

В Єгипті відбувся напад на християн

МІНЯ, Єгипет. — Коптські християни в місті Мінія похоронили 3 листопада жертв атаки іслямських екстремістів, котрі попереднього дня заатакували християнських паломників, які їхали трьома автобусами до віддаленого монастиря у пустелі. Загинуло сім осіб, а 19 були поранені. Місцева група „Іслямської держави” (ІД) взяла на себе відповідальність за цю атаку, яка відбулася на південь від столичного міста Каїру. ІД вже не раз погрожувала помститися на християнах за їхню підтримку Президента Абдель-Фатага ель-Сісі. В 2013 році, як міністер оборони, теперішній президент провадив військовим переворотом, який скинув іслямського президента. Єгипетські християни, котрі творять 10 відс. з населення 100 млн. осіб, нарікають на дискримінцію в цій мусульманській країні. Не раз відбуваються випадки насилля над християнами. В Мінії християни творять 35 відс. населення, більше‚ ніж денебудь в країні. І саме тут є найбільше число насильств, атак на церкви та на християнські доми й підприємства. („Associated Press”)

Австрія арештувала російського шпигуна

ВІДЕНЬ. — Канцлер Австрії Севастіян Курц повідомив, що уряд заарештував неназваного військового полковника у відставці за те, що він довгі роки був шпигуном для Росії. Офіцер почав співпрацю з російською розвідкою ще в 1990-их роках і продовжував її аж до 2018 року, сказав канцлер на пресовій конференції 9 листопада у Відні. Згадавши‚ що Голяндія раніше цього року видворила чотирьох російських шпигунів, С. Курц сказав‚ що „російське шпигунство в Европі є неприйнятним і має бути засудженим”. Міністер закордонних справ Австрії Карін Кнайсл викликала на розмову посла Росії і відкликала запляновану подорож до Москви, сказав канцлер. Міністер оборони Австрії Маріо Кунасек сказав, що Відень недавно отримав пересторогу про цього шпигуна від прихильної европейської розвідувальної аґенції. М. Кунасек додав, що полковник пішов на пенсію п’ять років тому. („The Independent”)

Інтерпол очолив представник Кореї

КИЇВ. – 21 листопада Міністерство закордонних справ України оприлюднило коментар‚ у якому  привітало обрання представника Республіки Корея Кім Йон Янга на посаду голови Інтерполу. Росія зробила спробу отримати контролю над Інтерполом, висунувши на посаду голови цієї організації свого кандидата – генерала Олександра Прокопчука.  Українські дипломати, Національна поліція провели активну кампанію з країнами-партнерами з метою недопущення Російської Федерації до використання цієї авторитетної міжнародної організації для ще більш маштабного втручання, саботажу, підриву зусиль міжнародного співтовариства щодо досягнення Інтерполом статутних цілей, а також для виконання плянів російських спецслужб на території інших країн. (Прес-служба МЗС України)

Зібрано 60 млн. дол. на військо

БЕВЕРЛІ-ГИЛС, Каліфорнія. — Організація „Приятелі ізраїльських оборонних сил” (FIDF) провела вечір-бенефіс 1 листопада в Беверлі-Гилс. Зібрано 60 млн. дол. на ізраїльське військо – на 6.2 млн. дол. більше від минулорічної рекордової суми. Серед присутніх гостей були музикант Фарел Вільямс, актори Джерард Батлер, Ештон Кутчер, Кетерін МакФі та інші особистості Голівуду. („Variety”)

Науковці визнали свою помилку

ЛОНДОН. — Престижний науковий журнал „Nature” опублікував 31 жовтня статтю науковців США, Китаю, Франції та Німеччини про те, що океани нашої плянети стають теплішими набагато швидше‚ ніж перед тим здавалося. Стаття набула широкий розголос і була часто цитована. Але незалежний англійський дослідник Николас Лувіс знайшов поважні помилки в обчисленні ймовірности висновків у статті. Внаслідок цього ці самі науковці 14 листопада визнали свою помилку і подали виправл

Коментарі закриті.