28 вересня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Президент Рванди помилував активістів

КІҐАЛІ, Рванда. — Президент Рванди Пол Каґаме помилував понад 2,000 засуджених політичних активістів, повідомило Міністерство юстиції 14 вересня. Серед звільнених є Віктойре Інґабіре Умугоза, колишня президентська кандидатка, котра була засуджена до 15 літ ув’язнення в 2013 році за змову проти уряду. Також звільнено музиканта Кізіто Мігіґо, котрий був ув’язнений на 10 літ в 2015 році за написання пісні, яка критикувала уряд. Минулого року П. Каґаме був втретє обраний на президента, здобувши 98.8 відс. голосів. Активісти за людські права недавно скритикували уряд за придушення дисидентства в цій східньоафриканській країні, яка має 11.9 млн. населення. („United Press International”)

Північна Дакота продукує нафту

БІСМАРК, Північна Дакота. — Стейтовий уряд 14 вересня оприлюднив статистику, яка вказує що Північна Дакота помпувала в липні щоденно 1.27 млн. бочок нафти. Ця рекордово висока цифра перевищила місячне видобування нафти у Венесуелі. Міжнародна енерґетична аґенція сподівається, що через поважну економічну кризу в тій країні виробництво нафти у Венесуелі впаде до 1 млн. бочок денно до кінця цього року. Чимраз більші відкриття сланцевих формацій, особливо у Північній Дакоті, допомогли США раніше цього року перегнати Росію та Савдійську Арабію у добуванні нафти. („Bloomberg News”)

Знайдено підземне золото в Австралії

ПЕРТ, Австралія. — Засоби масової інформації повідомили 11 вересня, що в стейті Західня Австралія знайдено підземні поклади золота вартістю понад 15 млн. австралійських (10.66 млн. американських) дол. впродовж чотирьох днів. Рідкісна знахідка є у шахті недалеко містечка Камбалда, 392 милі від стейтової столиці Перт. Геолог Заф Танос розповів, що більшість знахідок золота у шахтах світу можна бачити лише під збільшувальним склом, але найбільша знахідка тут важить майже 200 фунтів і має в собі 2,300 унцій золота. („ABC News”)

За кого голосували б американці?

БОСТОН. — Сафолк Університет з Бостону й газета „USA Today” провели опитування американських виборців про те, за якого „кваліфікованого конґресового кандидата” вони б голосували. Згідно з вислідами опитування‚ оприлюдненими 5 вересня, 96 відс. виборців підтримали б кандидата-афроамериканця, а 95 відс. голосували б за кандидата-жінку. У цих двох категоріях майже не було різниці у поглядах республіканців і демократів. Одначе, якщо б такий кандидат був мусульманом, то тільки 48 відс. республіканців підтримали б його, але 85 відс. демократів і 84 відс. незалежних виборців голосували б за нього. Подібно, якщо б такий кандидат був особою‚ котра змінила свою стать, то тільки 50 відс. республіканців підтримали б його, але 84 відс. демократів і 78 відс. незалежних виборців голосували б за нього. („USA Today”)

США будуть на навчаннях в Україні

ВАШІНҐТОН. — Військово-Повітряні Сили США та восьми інших країн візьмуть участь в половині жовтня в найбільших авіяційних навчаннях незалежної України, повідомив Департамент оборони США 18 вересня. Навчання мають назву „Клір Скайс” („Чисте небо”) і відбуватимуться біля військово-повітряної бази у Старокостянтинові, приблизно за 150 миль від Києва, а також на інших навчальних полігонах України. США плянують вислати в Україну близько 450 військовослужбовців. Участь також братимуть збройні сили Бельгії, Данії, Естонії, Нідерляндів, Польщі, Румунії та Об’єднаного Королівства. Ці навчання є одними з кількох спільних навчань, які проходять цього року в Україні для поширення реґіональної безпеки, сказали представники Департаменту оборони. Хоч Україна не є членом НАТО, співпраця між НАТО і Києвом швидко поширилася після російської анексії Криму в 2014 році. („Stars and Stripes”)

Уряд підтримав позов азійських студентів

ВАШІНҐТОН. — Департамент юстиції США підтримав позов азійсько-американських студентів проти Гарвардського університету, котрий, на думку студентів, бере під увагу їхню расову приналежність‚ коли вирішує чи прийняти їх на студії. Адміністрація Дональда Трампа підтримала позов 30 серпня у своїх намаганнях заохотити університети зберігати расову невтральність під час поповнення складу студентів. Позов каже, що студенти азійського походження‚ звичайно‚ є сильні академічно, але Гарвард постійно дає їм низькі „особисті оцінки”, які є суб’єктивні. Генеральний прокурор США Джеф Сешинс сказав, що університет маніпулює расову композицію вступаючої кляси. Він підкреслив, що не можна нікому забороняти вступ до університету через расову приналежність. Гарвард відкидає цю критику, кажучи‚ що „університети мусять мати волю і гнучкість для створення різноманітних громад, які є необхідними для навчального досвіду кожного студента”. („Associated Press”)

Джaн Кайл взяв місце сенатора МакКейна

ВАШІНҐТОН. — Губернатор Арізони Даґ Дусі 4 вересня призначив республіканця Джана Кайла на місце покійного сенатора Джана МакКейна, котрий помер 25 серпня на рака мозку. Віце-президент Майк Пенс заприсягнув Дж. Кайла на посаду у день після його номінації під оплески республіканців і демократів у Сенаті. 76-літній Дж. Кайл служив у Сенаті в 1995-2013 роках. Відтак працював лобістом, а цього літа допоміг провести номінацію судді Брета Кевено до Верховного суду. Республіканці тепер мають більшість в Сенаті: 51-49. На місце Дж. МакКейна на престижну посаду провідника впливового Сенатського Комітету для Збройних Сил призначено сенатора-республіканця Джеймса Інгофа з Оклагоми, який має добрий досвід співпраці з Секретарем оборони Джеймсом Метісом. („Tampa Bay Times”)

Обама закликає дати відсіч Трампові

ШАМПЕЙН, Ілиной. — У своїй першій більшій політичній промові‚ відколи він залишив Білий Дім, колишній Президент Барак Обама сказав, що американці мусять дати відсіч Президентові Дональдові Трампові на виборах в листопаді. Виступаючи 7 вересня перед студентами Ілинойського Університету в Урбана-Шампейні, Б. Обама підкреслив важливість голосування на виборах 6 листопада. Колишній президент гостро скритикував Д. Трампа за політику, яка‚ на його думку‚ сприяє расизмові й розділює американське суспільство. На запитання репортерів про його реакцію на довшу‚ ніж одногодинну промову Б. Обами, Д. Трамп зажартував, що вона була „дуже доброю для спання”. Демократи мають надію здобути поважні перемоги на виборах до Палати Представників і Сенату в листопаді. („National Public Radio”)

Пенс розчарований промовою Обами

НЮ-ЙОРК. — У інтерв’ю 9 вересня для телеканалу „Фокс Ноз” Віце-президент США Майк Пенс висловив своє „розчарування, що колишній Президент Барак Обама порушив традицію колишніх президентів” і скриткував свого наступника у промові 7 вересня. „Правдою є, що американський народ в 2016 році відкинув політику і напрямні Барака Обами‚ коли обрав Президента Дональда Трампа”, – сказав М. Пенс. („Fox News”)

Конкурс втрачає популярніть

АТЛАНТИК-СИТІ, Ню-Джерзі. — Цьогорічний конкурс „Міс Америка”, який висвітлював телеканал „ABC” 9 вересня, мав 4.3 млн. глядачів, що є на 23 відс. менше‚ ніж минулорічний, який був рекордово низьким (5.6 млн. глядачів). Нова керівничка конкурсу Ґречен Карлсон („Міс Америка 1989 року“) запровадила деякі зміни, які не всім були до вподоби. Це був перший раз, що кандидатки не виступали в купальниках. Минулорічна „Міс Америка“ Кара Мунд скритикувала Ґ. Карлсон та інших провідників конкурсу за погане ставлення до неї. Новою „Міс Америкою” стала „Міс Ню-Йорк” Нія Френклін. („The Hill”)

Коментарі закриті.