28 вересня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Кораблі пройшли під Керченським мостом

БЕРДЯНСЬК. – Українські військові кораблі „Донбас“ і „Корець“ вдень 23 вересня у супроводі Керченської лоцманської служби пройшли під контрольованим Росією Керченським мостом і увійшли в Азовське море. Ситуацію з повітря контролювали літаки-розвідники США. Президент України Петро Порошенко привітав вихід в Азовське море українських військових кораблів і пояснив мету цього рейду. „Вітаю наші військові кораблі – пошуково-рятувальне судно „Донбас“ та морський буксир „Корець“ – з виходом в Азовське море. Ці судна стануть частиною новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азові“, – зазначив він і подякував залогам суден за бездоганно виконаний наказ. Обидва кораблі належать до допоміжних суден. На початку вересня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, де ситуація стала дуже напруженою через численні провокації російських силовиків, у першу чергу прикордонників, які бльокують потрапляння суден в українські порти. (Радіо Свобода)

„Міс Україна-2018“ – дівчина з Києва

КИЇВ. – 21 вересня перемогу на конкурсі „Міс Україна-2018“ здобула 23-річна Вероніка Дідусенко з Києва. Киянку обрали з-поміж 24 дівчат з усієї України. Вона представлятиме Україну на Міжнародному конкурсі „Міс Світу“ на китайському острові Хайнань 8 грудня цього року. В. Дідусенко народилася і виросла в Києві, де отримала ступінь бакалавра в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка за спеціяльністю математика, а зараз продовжує розвиватися у галузі фінансів та інвестицій. Вона також працює моделлю в провідних світових аґенціях Парижу та Міляну. Нещодавно В. Дідусенко розпочала проєкт „Маленькі Aйнштайни“, допомагаючи обдарованим вихованцям дитячих будинків та дітям з неблагополучних родин розвивати їхні математичні здібності і здобувати освіту в галузі точних наук. На конкурсі також обрали дівчат, які представлятимуть Україну на двох інших міжнародних конкурсах. На „Miss Earth“, що проводиться на Філіпінах під егідою ООН, від України поїде 23-річна киянка Анастасія Кривохижа. Титул „Miss International Ukraine“ дістався 23-річній мешканці Дніпра Богдані Тарасик. Вона представлятиме Україну на міжнародному конкурсі у Японії. (ВВС)

Зростає загроза Росії на Закарпатті

КИЇВ. – Міністер закордонних справ України Павло Клімкін заявив 21 вересня, що Закарпаття є ризикованим реґіоном з огляду гібридного впливу сусідніх країн. Він наголосив, що на Закарпатті потрібно рішуче будувати власну „логіку поведінки з національними меншинами“. Це серйозне завдання і воно має стосуватися також інших реґіонів України, де є національні меншини, адже ситуацію може використати на свою користь Росія, яка працює серед румунської і болгарської меншин. Потрібна послідовна і чітка політика стосовно цих реґіонів. („Українська правда“)

Порошенко подав позов проти ВВС

КИЇВ. – 3 вересня Президент України Петро Порошенко звернувся до Суд Королівської лави Високого суду Англії та Велзу з позовом проти британського суспільного мовника BBC. Причиною позову стала публікація від 23 травня, в якій стверджується, що П. Порошенко заплатив за зустріч з Дональдом Трампом у Білому Домі в 2017 році. Статтю прочитали мільйони читачів в цій країні і за її межами. В статті журналіст стверджує, що юрист Президента США Майкл Коен отримав не менше 400 тис. дол. за те, що влаштував зустріч П. Порошенка з Д. Трампом. М. Коен заперечив цю інформацію. Представники президента України вимагають від суду зобов’язати BBC визнати зміст публікації неправдивим, утриматись від подальшого оприлюднення аналогічних матеріялів, компенсувати збитки, завдані наклепом, а також судові видатки. Інтереси П. Порошенка представляє британська юридична компанія „Atkins Thompson“. (Радіо Свобода)

Виявили напівзаконне формування

КИЇВ. – 22 вересня виявлено напівзаконне формування, вбудоване в Національну поліцію – окремий відділ „Безпека життя“ під патронатом Міністерства внутрішніх справ, що складається з ветеранів антитерористичної операції. Бойовики ходять у супроводі голови Соціялістичної партії Іллі Киви та беруть участь у політичних акціях. Їхній напівлеґальний статус йде врозріз з декількома законами України. „Схеми“ (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший) розбиралися, чим загрожує поява приватної армії у структурі правоохоронного органу. Незалежні експерти юрист Центру протидії корупції Віталій Цокур та експерт Асоціяції українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Євген Крапивін заявили, що створення цього державного формування суперечливе до українського законодавства. Порушення закону почалося з створення мілітаризованої організації цивільних осіб всередині поліції. (Радіо Свобода)

В Одесі поранили активіста 

ОДЕСА. – У місті 22 вересня стріляли в активіста, провідника місцевого осередку партії „Сила людей“ Олега Михайлика. Він потрапив до лікарні із важким пораненням. У нього сталася клінічна смерть, він втратив багато крови. До ранку чоловіка реанімували, але він ще у важкому стані. О. Михайлик відомий тим, що критикував чинну владу міста, боровся проти забудов, які він і його соратники вважали незаконними, відстоював збереження архітектурної спадщини. В Україні і, зокрема, в Одесі за останній рік фізичні атаки на активістів почастішали. Саме тому черговий напад на громадського діяча розцінюють не лише як злочин щодо конкретної особи, а і як намагання місцевої влади розправитися із тими, хто їй протидіє. Члени громадських організацій, правозахисники та журналісти Одеси 23 вересня звернулися до провідників України з закликом розслідувати усі факти нападу на журналістів та активістів у місті. („Укрінформ“, Радіо Свобода) 

Борислав під загрозою вибуху

БОРИСЛАВ, Львівська область. – Біля будівлі компанії „Нафтогаз України“ в Києві депутати Бориславської міської ради провели 21 вересня виїзне засідання через загрозу вибуху в місті. Місто має зруйновану інфраструктуру, проблеми з екологією та здоров’ям мешканців через викиди газу та довготривале нафтовидобування. Надмірна загазованість міста може спричинити вибух. У „Нафтогазі“ стверджують, що потрібно розробити довгострокову державну програму для вирішення проблем довготривалого видобутку нафти та газу в Бориславі. Депутати вимагають негайно налагодити видобуток нафти і газу на території Бориславського родовища. Борислав розташований безпосередньо на нафтовому родовищі. 160 років тому тут розпочали видобувати нафту. „Укрнафта“, яка господарює суб’єктом на території родовища, щодня викидає в атмосферу 100 тис. кубічних метрів газу. (Радіо Свобода)

Кияни вийшли на акцію протесту

КИЇВ. – Жителі масиву „Осокорки“ 23 вересня вийшли на акцію проти забудови банком „Аркада“ території поблизу озер Небреж, Тягло і Мартишів. Активісти виступають за створення на цьому місці ландшафтного парку. Жителі стояли з плякатами „Зупиніть незаконну забудову останніх чистих озер Дарниці – Небрежа і Мартишіва“. „Аркада“ – спонзор бандитизму!“. Серед вимог активістів – внесення змін до Генерального пляну Києва з обмеженням багатоповерхової забудови масиву Осокорки-Позняки-Харківський, створення великого ландшафтного парку та збереження від суцільної забудови території навколо найбільших київських озер разом з унікальною системою заливних луків, розташованих за цими озерами. На берегах озера Небреж за пляном банку „Аркада“ має бути побудовано 40 багатоповерхівок. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.