31 серпня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Не буде жодної федералізації

КИЇВ. – Влада не допустить федералізації України у ключових елементах функціонування держави. Про це заявив 27 серпня Президент Петро Порошенко на відкритті на Миколаївщині заводу „Східний” групи компаній „Agrofusion”. „Україна є унітарною державою, ми не допустимо жодної федералізації у принципових і ключових елементах функціонування держави”, – наголосив П. Порошенко. Водночас він нагадав, що у рамках програми децентралізації величезні права передано місцевим громадам, скорочується відстань між людиною і владою. Нині 51 відс. зведеного бюджету країни складають місцеві бюджети. („Укрінформ“)

Надію Савченко не відпустили

КИЇВ. – Апеляційний суд Києва 27 серпня переніс на 4 вересня розгляд скарги народного депутата Надії Савченко на рішення суду першої інстанції про обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у зв’язку з необхідністю ознайомлення суддів з матеріялами справи, які щойно надійшли. Захист Н. Савченко подав апеляцію з вимогою переглянути ухвалу Шевченківського районного суду столиці про відмову в задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт. Н. Савченко інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, підготовку до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами. Шевченківський суд Києва 23 березня обрав Н. Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. Потім суд продовжував кілька разів арешт Н. Савченко. Востаннє Шевченківський райсуд задовольнив клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Н. Савченко у вигляді тримання під вартою до 10 вересня. („Укрінформ“)

Експорт яєць з України потроївся

КИЇВ. – Експорт яєць та яєчних продуктів за сім місяців цього року зріс у три рази, що зумовлено зростанням внутрішнього виробництва та збільшенням попиту на зовнішніх ринках. Про це 27 серпня повідомив виконавчий директор асоціяції „Союз птахівників України” Сергій Карпенко. „У минулому році суттєво було нарощено експорт яєць, який збільшився на 75 відс. і склав 1.48 млрд. штук. З початку 2018 року експорт яєць збільшився на 36 відс., що пов’язано зі зняттям обмежень на експорт з України, запроваджених низкою країн в минулому році, а також розширенням географії експорту, зокрема, в минулому році розпочались поставки до країн ЕС“, — пояснив С. Карпенко.  За його словами, від початку року виробництво яєць від всіх видів птиці збільшилось на 2.6 відс. і склало 9.6 млрд. штук. У цьому році прогнозується зростання експорту яєць до 2 млрд. штук, а яєчних продуктів до 9,000 тонн. („Укрінформ“)

Зсуви ґрунту на Прикарпатті

IВАНО-ФРАНКІВСЬК. – На Івано-Франківщині одразу кілька сіл лишилися без транспортного сполучення через зсуви ґрунту. 26 серпня на території Верховинського району був дощ. Через це там стався зсув ґрунту та каміння на дорогу Ільці-Буркут. Дорога, де стався зсув, є одним з головних шляхів для туристів, яким вони дістаються на початок пішохідного маршруту на гору Піп Іван. З метою недопущення жертв працівники поліції перекрили проїзд для транспортних засобів, в зв’язку з чим припинено автомобільне сполучення з сіл Бистрець, Дземброня, Топільче, Зелене та Явірник. На місці працюють рятувальники. У Косівському районі вночі люди намагалися переїхати річку автомобілем, він перекинувся у воду‚ двом людям надали допомогу, а один чоловік загинув. В понеділок його тіло знайшли у річці та підняли на поверхню. (BBC) 

Премію отримав Єпископ Борис Ґудзяк

ЛЬВІВ. – 26 серпня Єпископ Української Греко-Католицької Церкви Борис Ґудзяк отримав премію ім. Василя Стуса за 2018 рік. Про це повідомив Український осередок міжнародного ПЕН-клюбу, який присуджує премію. Під час церемонії відзначили ролю і вплив Владики Бориса у створенні Українського Католицького Університету, який він зараз очолює. Премію ім. В. Стуса щороку присуджують літераторам, мистцям, режисерам за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції. Лавреатами премії були Сергій Жадан, Марія Бурмака, Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Іван Світличний. Премію ім. В. Стуса заснувала у 1989 році Українська асоціяція незалежної творчої інтелігенції. (ВВС)

Україна має отримати 1 млрд. евро

КИЇВ. – 27 серпня Европейський Союз та Україна погодили умови, за яких Київ отримає новий транш макрофінансової допомоги, розміром 1 млрд. евро. Про це повідомив Постійний представник України в Европейському Союзі Микола Точицький у прес-клюбі XIII наради керівників закордонних дипломатичних установ України в Києві. („Українська правда“)

Зросла частка української бензини

КИЇВ. – Частка українських нафтопереробних заводів в структурі наповнення ринку бензинів за сім місяців року становила 43.8 відс. проти 40.6 відс. за аналогічний період 2017 року. Про це 27 серпня повідомили в „Консалтинґовій групі А-95“. Зростання частки українських виробників відбувається на тлі загального звуження ринку бензинів, який за сім місяців 2017 року скоротився на 4 відс. За сім місяців цього року Кременчуцький та Шебелинський заводи сумарно виробили 492 тис. тонн бензинів, що на 3.6 відс. більше, ніж за такий же період 2017 року. Імпорт бензинів за сім місяців року скоротився на 9.8 відс. Постачання бензину з Білорусі, основного джерела імпорту цього пального, знизилися на 11.5 відс. Основною причиною зменшення ринку бензинів є зростання споживання скрапленого газу. („Українська правда“)

Вивчали українську спільноту Парижа

КИЇВ. – У Київському центрі Українського Католицького Університету (УКУ) 27 серпня презентували результати соціологічного дослідження „Виклики сучасної міґрації: українська спільнота в Парижі“. Єпископ Паризької єпархії св. Володимир Борис Ґудзяк, ініціятор та надхненник дослідження, підкреслив‚ що його мета полягала не лише в тому, щоб пізнати потреби українських міґрантів та підтримати їх, а насамперед – в об’єднанні. В дискусії, окрім Владики Бориса та Павла Ґрода, провідника української громади в Канаді, взяли участь українські політики, представники українських дипломатичних та державних установ, політологи, соціологи, представники українських міґрантів та діяспори, зокрема Патріярх Святослав Української Греко-Католицької Церкви. Учасники дискусії обговорювали причини і наслідки виїзду українців за кордон та умови збереження їх ідентичности, захисту їх прав та ролі у житті України. Дослідження проведено в Парижі. На основі анкетування опубліковано 140-сторінковий аналітичний звіт. Дослідження було проведене з підтримкою Володимири та Стефана Сливоцьких з США. („Укрінформ“)

Завершили слідство щодо Іловайська

КИЇВ. – Головна військова прокуратура 29 серпня оприлюднила останні результати досудового розслідування причетности Росії до конфлікту на Донбасі, в тому числі до трагічної загибелі українських військових під Іловайськом в серпні 2014 року. В результаті вторгнення реґулярних російських підрозділів на територію Донецької області, зазначає прокуратура, вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 отримали поранення різного ступеню тяжкости, 300 потрапили у полон. Російські сили налічували 3‚500 осіб особового складу‚ до 60 танків‚ до 320 бойових машин піхоти. (УНІАН)

Коментарі закриті.