26 січня, 2018

Вже не АТО‚ але ще не війна

Верховна Рада 18 січня прийняла закон про реінтеґрацію Донбасу‚ який став вагомим кроком до того, щоб цю гібридність антитерористичної операції (АТО) привести до нормального воєнного стану. Це все ще не воєнний стан, але воєнна операція стримування аґресора, за яку відповідає Генеральний штаб. Він це робив з перших днів війни, але тепер став основним координатором інших силових підрозділів.

Згідно з законом режим АТО буде замінений на заходи безпеки з відновлення суверенітету і територіяльної цілісности країни. АТО була відповіддю на гібридні виклики, які нав’язала Росія, почавши війну проти України без оголошення війни, не визнаючи присутности своїх військ. Ці заходи передбачають застосування сили, оскільки, відповідно до конвенцій ООН, Україна має право на самооборону. Закон дасть силовим структурам України більше повноважень щодо звільнення окупованих територій. Аґресором є реґулярні війська російської армії, терористично-бандитські формування, підтримані й спонзоровані Росією, інші елементи, які діють не в рамках Конституції України. Тобто усі, хто сьогодні стріляє в українського військового, вбиває українського громадянина і тимчасово утримує окуповані території.

Тимчасова окупація Росією територій в Донецькій і Луганській областях є нелеґітимною і не створює для Російської Федерації ніяких територіяльних прав. На тимчасово окупованих територіях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення, визначений цим законом і нормами міжнародного права. За фізичними та юридичними особами зберігається право власности та інші майнові права, в тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що перебуває на тимчасово окупованих територіях, якщо воно придбане відповідно до законів України.

Безпосереднє керівництво силами Зброй­них сил України, інших військових формувань, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України покладається на Об’єднаний оперативний штаб Збройних сил України.

Закон містить і визначення кордонів України‚ але Крим не згадується взагалі. Не змішувати Крим із Донбасом – відома вимога західних партнерів, хоча спецпредставник США Курт Волкер визнавав, що це питання одного порядку.

При обговоренні закону про реінтеґрацію правозахисники висували побоювання, що військовослужбовці, які виконуватимуть реальні завдання протидії російській аґресії, можуть вчиняти певні неправильні дії щодо населення. Тому на цьому рівні громадянське суспільство має діяти активно. Але без контролі центру теж не обійтися.  Головне, що цей документ визнає Росію аґресором і окупантом. „Російська Федерація чинить злочин аґресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації“, – вказується у законі.

Коментарі закриті.