27 липня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Спільно врятували рятувальників

БЕЙРУТ, Ливан. — Міжнародна операція 22 липня врятувала сотні сирійських рятувальників та їхні родини перед військами Президента Башара аль-Асада, перевівши їх під покровом темряви з Сирії через Ізраїль до Йордану. Ізраїльські збройні сили видали заяву, що операцію переведено через „наглу загрозу” життям рятувальників у координації з США та кількома европейськими державами. Пізніше Йордан повідомив, що 422 сирійських громадян перейшли його кордон. Рятувальники, звані „Білі шоломи”, були в останньому куточку Сирії під контролею опозиції, яка погодилася піддатися урядові. Сирійський уряд вважає цих рятувальників „терористами”, бо вони діють на територіях‚ контрольованих збройною опозицією. Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу видав заяву, що до нього звернулися Президент Дональд Трамп, Прем’єр Канади Джастін Трудо і кілька інших світових провідників, щоб допомогти евакуювати рятувальників. У спільній заяві Секретар закордонних справ Великобританії Джеремі Гант і Секретар міжнародного розвитку Пені Мордавнт віддали честь „Білим шоломам” за врятування понад 100 тис. життів під час війни в Сирії. „Ми вирішили, що в цих обставинах цим добровольцям був потрібний негайний захист”, – сказано у заяві. („Chicago Tribune”)

Поповнюють стада слонів 

ЙОГАНЕСБУРҐ, Південна Африка. — Найбільша в світі компанія виробництва діямантів „De Beers” оголосила 23 липня‚ що вона почала перевозити 200 слонів з Південної Африки до Мозамбіку, щоб підсилити стада в тій країні після того‚ як вони були спустошені за 15 років громадянської війни. Перших 60 цих найбільших у світі наземних ссавців будуть доставлені до національного парку Зінаве в центральному Мозамбіку. Компанія надасть фонди, щоб запобігти браконьєрству. („Bloomberg News”)

Китай хоче першости у світі

ЕСПЕН, Кольорадо. — Метою Китаю є замінити США як найсильнішу державу у світі, сказав Майкл Калінс, заступник директора Центрального Розвідувального Управління (CIA). Виступаючи 20 липня на форумі в справах безпеки в Еспені, він сказав, що Китай провадить „холодну війну” проти США, використовуючи всі можливі засоби‚ щоб підірвати статус США для того, щоб інші країни стали по боці Китаю, а не США. Коментарі М. Калінса були подібними до завваг, які раніше висловили на форумі директор Федеральнoгo Бюро Розслідувань (FBI) Кристофер Врен і директор національної розвідки Ден Ковтс. Але М. Калінс додав, що навіть партнери Китаю не схотіли б підтримувати спосіб життя в тій комуністичній країні. „Я оптимістично вважаю, що у боротьбі за норми і правила і стандарти поведінки, ліберальний національний порядок є сильнішим ніж репресивні стандарти‚ які китайці поширюють”, – він сказав. („CNN”)

Трагічне літо в Японії

ТОКІО. — Впродовж двох тижнів після того‚ як зливи завдали спустошення в Японії і спричинили смерть 225 осіб, країна тепер переживає надзвичайну спеку, від якої вже померло 77 осіб. Понад 80 відс. жертв спеки – це старші особи, віком 65 років життя і вище. Місто Кумаґая, на відстані 40 миль від Токіо, мало 23 липня рекордову температуру 106 градусів, а в столиці було 104 ступені. Охолодження кімнат і будинків є відносно рідким явищем в Японії, де впродовж років уряд провадив публічні кампанії‚ щоб менше покладатися на охолоджувальну технологію задля збереження довкілля. („The Japan Times”)

Прем’єр-міністер Гаїті зрезиґнував

ПОРТ-АУ-ПРИНС, Гаїті. — Прем’єр-міністер Гаїті Джек Ґай Ляфонтант зрезиґнував 14 липня. Його несподіваний крок був зроблений якраз перед тим, як він мав відповідати на питання про заворушення, які охопили країну раніше цього місяця після того‚ як уряд намагався підвищити ціни за паливо на 51 відс. Принаймні семеро осіб загинули під час розрухів, а десятки підприємств були пограбовані. („Associated Press”)

Критикують конґресмена за Голодомор

ТЕЛЬ-АВІВ. — Ізраїльська газета „Haaretz” 20 липня скритикувала виступ американського конґресмена за те‚ що він здогадно применшив ролю Голокосту, порівнюючи його до штучного голоду в підсовєтській Україні в 1930-их роках. Виступаючи 18 липння на конференції, яку організував консервативний Американський підприємчий інститут, республіканський конґресмен Майкл МекКол з Тексасу сказав, що „Сталін вбив більше людей в Україні‚ ніж Гітлер вбив євреїв в Другій світовій війні.” Українсько-канадський історик Джан-Пол Гімка обчислює число жертв Голодомору приблизно на 4 млн., але інші експерти кажуть, що їх було понад двічі більше. Націоналістична історіографія набрала розгону в 2000-их роках за часів тодішнього Президента Віктора Ющенка, котрий твердив‚ що голод був „геноцидом‚ який знищив понад 10 млн. жертв”. Під час поминальної церемонії минулого року Президент Петро Порошенко сказав, що вмерло 7-10 млн. українців, і що „невизнання Голодомору є так само неморальне, як заперечення Голокосту”. У 2009 році Служба безпеки України оприлюднила документ‚ називаючи тих, кому вони приписують відповідальність за Голодомор. Більшість цих імен були єврейськими. („Jewish Telegraphic Agency”)

Китай звільнив дружину дисидента 

БЕРЛІН. — Китай звільнив Лю Ся, дружину дисидента Лю Сяобо, після восьми років домашнього арешту. Її чоловік отримав Нобелівську премію миру в 2010 році під час відбування 11-річного вироку ув’язнення за його продемократичні писання. 61-літній дисидент був звільнений минулого року на медичний пароль, але помер 13 липня 2017 року на рака печінки. Його ув’язнення і домашній арешт дружини стали разючими символами намагань комуністичного уряду не допустити, щоб ця пара стала надхненням для інших китайців. 57-літня поетеса, якій ніколи не висунено кримінального обвинувачення, прилетіла 10 липня до Берліну під час державної візити Прем’єра Китаю Лі Кеквіянґа. Канцлер Німеччини Анґела Меркель реґулярно зустрічається з дисидентами під час своїх візит до Китаю і вона підносила справу Лю Ся в минулому, включно з візитою у травні. Представник китайського уряду заявив, що Лю Ся вилетіла до Німеччини „добровільно для медичного лікування”.(„Associated Press”) 

Суд підтримав право носити зброю

САН-ФРАНЦИСКО. — Федеральний апеляційний суд підтримав право громадян відкрито носити зброю. Рішення суду з 24 липня встановило, що Друга поправка до Конституції США дозволяє приватним особам відкрито носити зброю для самооборони. Позов до суду подав мешканець Гаваї, якому стейт не хотів дати цього права. Це рішення 9-го Окружного апеляційного суду США означає, що вже шість окружних судів винесли подібне застосування Другої поправки, яка була прийнята 1789 року. Це питання може остаточно опинитися перед Верховним судом США. („Reuters”)

Зростає смерть від хвороб печінки

ЕН-АРБОР, Мишиґен. — Число смертей від хвороб печінки зростає різко у США і лікарі знають причину – надмірне споживання алькогольних напоїв, особливо серед молодих людей. Вчені з Мишиґенського університету та Ветеранського шпиталю в Ен-Арборі опублікували 18 липня висліди своїх студій федеральних статистичних даних з 1999-2016 років. Аналіза показала, що кількість смертей від цирозу печінки зростає на 10 відс. щорічно серед осіб у віці 25-34 років життя. За дані роки смерть від цирозу печінки серед населення США зросла на 65 відс., а число смертей від раку печінки подвоїлося, особлив серед осіб у віці 55-64 років життя. Вчені перестерігають, що люди повинні обмежувати своє споживання алькогольних напоїв. („NBC News”)

Коментарі закриті.