27 липня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Навчання „Сі Бриз“ завершені

ОДЕСА. – Багатонаціональні морські навчання „Сі Бриз-2018“, що тривали 9-21 липня, складалися з десятків епізодів, не прив’язаних до певного місця чи окремого дня. Керівник навчань з українського боку, заступник командувача Військово-морських сил України з бойової підготовки Олексій Неїжпапа розповів, що перед першою тактичною групою стояло завдання пошуку підводного човна. Ще одна тактична група провела навчання з оборони пункту базування, а на морському полігоні виконала практичні артилерійські стрільби по берегових цілях, вправи з протидиверсійної оборони корабля. Десантування на Тендрівську косу провів зведений українсько-молдовський підрозділ. Міжнародні підрозділи на всіх етапах навчання продемонстрували високий рівень бойового злагодження. (Радіо Свобода)

Усик став чемпіоном світу 

МОСКВА. – Український боксер Олександер Усик здобув 22 липня перемогу над Муратом Ґасієвим з Росії у московському спорткомплексі „Олімпійський“ і став абсолютним чемпіоном світу, завоювавши пояси WBC, WBO, WBA, IBF, The Ring, Трофей Мохамеда Алі та 10 млн. дол. призових. 12-равндовий бій пройшов з тотальною перевагою українського боксера, якому усі троє суддів віддали перевагу за точками. Усього за кар’єру на рахунку 31-річного О. Усика 15 перемог, 24-річний М. Ґасієв має 26 перемог і першу поразку. („Укрінформ“)

Прив’язали сепаратиста до стовпа 

ЧЕРНІГІВ. – 21 липня поліція відкрила провадження у зв’язку з випадком у Чернігові, коли чоловіка прив’язали до стовпа і плювали на нього. Організація „Національні дружини“ повідомила, що у центрі міста затримали сепаратиста, який закидав пляшками стелу пам’яті „Небесній сотні“. (Радіо Свобода)

Путін запропонував референдум 

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін заявив російським дипломатам, що запропонував Дональдові Трампові провести референдум на Донбасі, щоб вирішити конфлікт у цьому реґіоні, повідомило 19 липня видання „Bloomberg“ із посиланням на двох людей, які відвідували закриту зустріч із В. Путіном. За інформацією журналістів, російський президент погодився не розповідати про цей плян публічно, щоб Д. Трамп міг його обміркувати. В Адміністрації США відповіли, що такі питання не розглядають. Представник Ради національної безпеки США Ґаррет Маркус заявив, що організація „так званого референдуму“ не мала б „жодної леґітимности“. (Радіо Свобода)

Про помилку канцелярії прем’єра Польщі 

ВАРШАВА. – 20 липня Канцелярія прем’єра Польщі проілюструвала польські страждання на Волині світлиною знищеного поляками українського села Сагринь. Це була помилка виконавця, яку спровокувала безапеляційна певність в односторонній жертві поляків, виплекана за роки політичної пропаґанди. Так сформувався стандарт „польської правди“, коли будь-яке фото горілого села, убитих, покалічених людей чи спустошених осель з того періоду і з цієї території – це ніби польські жертви вчиненого українцями злочину. (Радіо Свобода)

CША виділять гроші на оборону

ВАШІНҐТОН. – Сполучені Штати Америки 20 липня вирішили виділити Україні 200 млн. дол. на посилення безпеки і оборони у 2018 бюджетному році. Ці кошти будуть спрямовані на надання військової техніки і спорядження, іншого обладнання та послуг військового призначення, логістичного забезпечення та підготовку Збройних Сил України. Це рішення є свідченням незмінности позиції США щодо підтримки України у її протидії російській аґресії та визнанням того, що Київ продовжує послідовний рух шляхом реформ сектора безпеки і оборони. (Посольство України в США)

Підписано закон щодо катастрофи МН17

КИЇВ. – 20 липня Президент України Петро Порошенко підписав закон про міжнародне співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17. Угоду між Україною та Королівством Нідерляндів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака було підписано 7 липня 2017 року в Таллінні. Ратифікація цієї угоди забезпечує співробітництво між компетентними органами обох держав, визначає порядок та особливості виконання окремих процесуальних дій з метою здійснення ефективного кримінального переслідування і засудження осіб, причетних до збиття літака. („Укрінформ“)

Фінляндія допоможе освіті

КИЇВ. – 21 липня Президент Петро Порошенко підписав закон України про ратифікацію Угоди між урядами України та Фінляндії про здійснення проєкту „Фінська підтримка реформи української школи“. Угода передбачає надання Україні Фінляндією 6 млн. евро безповоротної допомоги на підвищення кваліфікації вчителів, модернізацію підготовки педагогічної освіти в університетах, розробку електронних навчальних матеріялів для національної електронної плятформи, а також для забезпечення комунікації щодо питань реформи з усіма зацікавленими особами. („Укрінформ“)

За день загинули 26 осіб

КИЇВ. – 20 липня за день в Україні у великих шляхових пригодах загинули 26 осіб. У Житомирській області через зіткнення автобуса та вантажівки загинули 10 осіб. Водій автобуса Київ-Рівне їхав у напрямку Житомира і врізався у вантажівку з причепом. На дорозі Київ-Одеса у Миколаївській області, біля села Криве Озеро, сталася велика аварія, у якій загинули п’ятеро і 12 осіб було травмовано. Ще одна аварія з участю вантажівки та легковика сталася на Хмельниччині на в’їзді у село Прибузьке. Там загинули троє людей. „Укртрансбезпека“ 22 липня повідомила, що виявила на дорогах за результатами дводенної перевірки 326 порушень. Перевірки 21-22 липня проводились за дорученням Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна. (ВВС‚ „Укрінформ“)

Українців засудили до 180 років тюрми

КИЇВ. – Музиканта гурту „Familia Perkalaba“ Сергія Шваюка та іншого українця Петра Литвинчука звинуватили у перевезенні нелеґальних мігрантів з Туреччини у Грецію. Їх засудили до 180 років ув’язнення. Заступник директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич 22 липня зазначив, що за інформацією консула, який був присутній на судовому засіданні, адвокат готує апеляцію на рішення суду. Грецький суд вирішив, що українці порушили кілька грецьких законів: незаконний перетин кордонів країни Евросоюзу, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти та відсутність рятувальних засобів. У них не було документів на керування яхтою. На борту судна перебували 63 нелеґальні міґранти. („Українська правда“)

Українця судять в Росії 

РОСТОВ-НА-ДОНУ. – 22 липня розпочалося перше засідання у справі українця Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму. На засіданні присутні український консул‚ українські і російські журналісти. За версією звинувачення, П. Гриб схиляв російську школярку Тетяну Єршову з Сочі виготовити та підірвати вибухівку. Суд звернув увагу, що в звинувальному акті вказана стаття‚ яка передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вона вже не діє. Прокурор заявив, що це помилка, йдеться про нову редакцію цієї статті, за якою звинувачуваному загрожує до 10 років колонії. П. Гриб‚ студент Києво-Могилянської академії, викрадений у Білорусі 24 серпня 2017 року і таємно перевезений на територію Росії. Він поїхав у Гомель, щоб зустрітися з дівчиною з Росії, з якою до цього спілкувався тільки у соціяльних мережах. („Українська правда“)

Коментарі закриті.