27 липня, 2018

Ірина Геращенко в Мінську вимагала звільнення Олега Сенцова 

Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії звільнення Олега Сенцова та інших незаконно утримуваних українців (Фото: Сергій Нужненко/Радіо Свобода).

Представниця України у гуманітарній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи щодо вреґулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко виступила за звільнення громадянина України кінорежисера Олега Сенцова.

„Так, я порушувала це питання, але відповіли, що воно не відповідає мандату переговорів у Мінську”, – сказала І. Геращенко Радіо Свобода.

На своїй сторінці у Facebook повідомила, що Росія також вкотре не дала жодної відповіді на пропозицію України обміняти 36 росіян на українських політв’язнів.

,,Ні усної, ні письмової [відповіді]. Що свідчить про те, що РФ її громадяни не потрібні. Повністю контрольовані РФ представники ОРДЛО заявили, що вестимуть розмову про звільнення заручників лише з однією людиною, вчергове таким чином намагаючись виконати замовлення Кремля щодо корекції складу групи”, – написала І. Геращенко.

Вона наголосила, що Україна у праві визначати своїх переговорників у процесі обміну, і на це не можуть впливати ані Організація з безпеки і співробітництва в Европі, ані Москва, ані ,,маріонетки Кремля” з ОРДЛО [Окремі райони Донецької та Луганської областей].

„Насправді, ключова проблема в іншому: Кремль покищо не готовий віддавати ані українців, які знаходиться в тюрмах РФ, ані українців на окупованих Донбасі і в Криму. Москва ще не склала ціну, що вимагати за цей козир”, – сказала перший віце-спікер Ради.

На її думку, Росія плянує і надалі використовувати питання заручників ,,для торгу, шантажу та брудних політичних ігрищ”.

Раніше І. Геращенко заявляла, що 25 липня Україна очікує відповіді Росії на пропозицію обміняти 36 заарештованих в Україні росіян на утримуваних Москвою українських в’язнів.

У Росії й анексованому Криму, за даними правозахисників, утримують близько 70 українських політв’язнів. Зокрема, український режисер О. Сенцов був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плянуванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня O. Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв’язнів в Росії.

Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії і її президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

Copyright © 2018 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода (https://www.radiosvoboda.org/a/news/29390415.html).

Коментарі закриті.