17 червня, 2021

Студенти УКУ та НаУКМА взяли участь у світовій конференції ООН

Українські учасники світової конференції ООН.

28-31 березня спільна команда із шести студентів від Українського Католицького Університету (УКУ) та Національного університету „Києво-Могилянська академія“ (НаУКМА) вперше представляла українські університети на світовій конференції „Національна модель ООН“ у Ню-Йорку. Проєкти резолюцій українських делеґатів були успішно прийняті і невдовзі їх передадуть на розгляд відповідним комітетам ООН.

Упродовж чотирьох днів університетські команди з понад 130 країн світу імітували засідання 23 комітетів ООН. Українським студентам випала нагода представляти маленьку азійську державу Бруней Даруссалам, що розташована у Південно-Східній Азії на кордоні з Малайзією. Для студентів УКУ та НаУКМА ця держава стала викликом і водночас цікавим завданням з кількох причин: іслямська культура, абсолютна конституційна монархія – султанат, населення 465 тис. осіб, а ВВП на душу населення є одним із найвищих у світі.

„Досі жодна українська університетська команда не брала участи у світовій конференції „Національна модель ООН“. Участь нашої команди мала певну місію – відкрити конференцію для українських університетів, а також відкрити Україну для світової спільноти. Наша команда стала однією з найкращих серед команд-делеґацій. Усі напрацьовані нашими делеґатами проєкти резолюцій прийняті методом одностайно“, – розповідає Галина Процик, тренерка команди від УКУ, керівниця відділу міжнародних академічних зв’язків.

За результатами продуктивної роботи студентів УКУ і НаУКМА у своїх комітетах делеґації Бруней Даруссаламу було присуджено особливу відзнаку „Високодостойна делеґація“. Лише 22 команди були удостоєні цієї нагороди за відмінне знання процедурних правил, активну адвокацію інтересів своєї країни, дипломатичну і виважену взаємодію з іншими членами делеґації.
Окрім прийняття резолюцій української команди, студентка 4-го курсу бакаляврської програми „Етика-політика-економіка“ Факультету суспільних наук УКУ Катерина Под­горська здобула нагороду „Position paper award“ за найкращий у комітеті позиційний документ, що ілюструє глибокі знання тем засідань, виважену і чітку позицію країни щодо цієї теми, а також пропонує певний напрямок дій для ефективного вирішення сучасних ґльобальних проблем.

Упродовж чотирьох днів робочих засідань українські студенти працювали над спільними резолюціями разом із 1,350 іншими делеґатами всього світу.
Участь в міжнародній конференції Моделі ООН стала можливою завдяки співпраці з університетом MacEwan (Канада) та Українським центром ресурсів і розвитку (URDC). Для українських студентів вони відкрили цей шлях ще у 2019 році. Саме з того часу розпочалась підготовка команд. Особливу підтримку у цьому проєкті надавали д-р Чалдінс Менса, професор катедри політичних наук Університету МакЮвена, Лариса Гайдук, директорка Українського центру ресурсів та розвитку, а також канадські студенти-учасники Клюбу ООН МакЮвен.

Разом із канадськими студентами вдалося провести 5 віртуальних тренінґових сесій, спільну канадсько-українську літню тренінґову програму в Києві, всеукраїнську літню онлайн-школу Національної моделі ООН для 11 українських університетів, а також взяти участь у реґіональній моделі ООН, яка відбулася у Ерфурті (Німеччина), організувати спільне міжнародне онлайн навчання (COIL) в межах курсу „Міжнародні організації та ґльобальне управління”, під час якого студенти здавали іспит у вигляді Моделі ООН. У результаті такого інтенсиву в обох університетах були засновані перші студентські „ООН клюби“.

Делеґатами від команди УКУ на конференції були студенти бакаляврської програми „Етика-полі­тика-економіка“ Факультету суспільних наук Катерина Подгорська (голо­ва студентської делеґації УКУ), Ілля Петрик (співзасновник клюбу Модель ООН УКУ), студентка програми Богослов’я Філософсько-бого­словського факультету Ольга Толма­чова, а також студенти НаУКМА Євангеліна Ткаленко, Христина Гай і Марія Панченко.

Коментарі закриті.