20 вересня, 2019

Буде Молодіжний центр в Рогатині

Пам’ятний знак „За заслуги перед містом Рогатином“ вручено 11 липня засновниці та президентові Вірі Костюк-Буш, а також членам благодійної організації „Pro Ukraine e.V“. В. Костюк-Буш розповіла у листі до „Свободи“:

 

Андрій Буш та всі члени організації „Pro Ukraine e.V“.

Моя мати Марія Костюк, народжена Шевців 12 липня 1925 року, була ученицею Рогатинської гімназії ім. Володимира Великого до закриття закладу під час Другої світової війни.

Обидва її брати Богдан та Ярослав Шевціви, котрі були старші за Марію, також навчалися у Рогатинській гімназії. Їхні батьки Василь та Анастасія Шевців під час польської окупації звели цегляний будинок на вулиці Лесі Українки, де й жили їхніх троє дітей. Оскільки моя бабуся була вчителькою у школі в селі Черче, а мій дідусь В. Шевців був вчителем у іншій школі, діти жили у будинку самі впродовж тижня, щоб мати змогу відвідувати гімназію.

Лише коли Україна здобула незалежність, я змогла відвідати Рогатин, як громадянка Америки. Я була настільки вражена побаченим, що відразу вирішила просити своїх друзів з Клюбу американських жінок у Дюсельдорфі, до котрого я належала, про допомогу. У німецьких газетах та журналах з’явилося понад 50 статтей, мене запрошували на радіо розповісти про гуманітарну допомогу, яку я хотіла надіслати в Рогатин. Це мало великий успіх і мені навіть вдалося переконати німецький уряд надати мені офіційний супровід, щось на зразок охорони, шість разів на тиждень, щоразу коли ми везли 40 тонн гуманітарної допомоги.

Пам’ятний знак „За заслуги перед містом Рогатином“.

З допомогою католицької церкви міста Ратінґен, де й було відкрито рахунок для благодійних внесків, Української греко-католицької церкви, яку очолював Єпископ Іреней Білик і разом зі мною відвідував школи, садочки, будинки для літніх людей, сиротинці, школи-інтернати, лікарні, інші заклади, ми змогли роздати ці речі. Ми мали змогу подбати про тих, хто потребував допомоги.

У 2003 році у суді Дюсельдорфу була зареєстрована благодійна організація „Pro Ukraine e.V“ із звільненням від сплати податків. Громади в Німеччині i Америці, а особливо мої друзі та члени організації робили щедрі внески, що й дало змогу підтримувати нашу діяльність в Рогатині.

Саме це привело мене до нового проєкту, який я пляную втілити за 10 тис. евро які мені подарував на день народження 31 грудня 2018 наш син д-р Андрій Буш. Молодіжний центр, що виходить безпосередньо на площу Роксолани в центрі міста, під основною будівлею гімназії – це ідеальна локація для такого потрібного місця для молоді Рогатина, де вони могли б збиратися, проводити зустрічі, організовувати літературні читання чи мистецькі виставки, слухати музику або ж, до прикладу, влаштовувати концерти. Ці корисні зустрічі були б повчальними та цікавими. Столітня молодіжна скавтська організація Пласт, була б, разом із нашою допомогою, відповідальною за відбудову та утримання Молодіжного центру.

Ельфі Моц, кузина мого чоловіка д-ра Ульріха Буша та член засновник „Pro Ukraine e.V“ і я щиро вдячні усім, хто зробив наше перебування в Україні, а особливо в Рогатині, таким незабутнім.

 

Віра Костюк-Буш‚
Ратінґен‚ Німеччина

Коментарі закриті.