20 вересня, 2019

Український прапор над Чикаґо

ЧИКАҐО. – 23 серпня Український Конґресовий Комітет Америки (Відділ Ілиной) провів офіційну церемонію біля управління міста Чикаґо. Хвилюючий момент підняття американського та українського прапорів віддзеркалювався у скляних та сталевих фасадах хмарочосів довкола площі. Українська співачка Ольга Цвинтарна виконала національні гимни двох країн.

Урочистe піднесення прапорів здійснили Українські Американські Ветерани (Станиця 32), які впродовж усіх вихідних днів також  допомогали у проведенні святкування.

Співорганізатор свята, Генеральне консульство України в Чикаґо, розмістив під відкритим небом фотовиставку українських краєвидів „Вражаюча Україна“. Завдяки активній діяльності Генерального консула Лариси Герасько в дипломатичній спільноті керівники багатьох консульських місій відвідали захід на знак солідарности з Україною.

До відвідувачів культурної програми також приєднались скарбник округи Кук Марія Паппас, представники управління Чикаґо та Генеральної прокуратури штату Ілиной.

Генеральний консул Л. Герасько привітала і запевнила усіх друзів, що Україна продовжуватиме захищати свою свободу і боронити свою територію. Зазначалося, що українці іміґрували до США упродовж минулих 125 років  і стали добре організованою громадою.  Наприкінці офіційної програми перед відомою скульптурою Пікасо відбувся флешмоб, під час якого був розгорнутий величезний український прапор та виконаний Гимн України.

Упродовж 23-24 серпня тисячі відвідувачів заповнили „Українське село“ в одному із центральних районів міста, де відбувся великий щорічний фестиваль, який організовує УККА протягом 36 років. Фестиваль відкрив Ігор Дячун, президент Відділу УККА, який представив д-ра Марію Коркашч-Грошко, віце-президента місцевого Відділу УККА – ведучу програми.

Дводенний фестиваль включав виступи та привітання посадовців міста, штату та федерального рівня, серед яких були конґресмен Денні Дейвіс, скарбник М. Паппас, колишній комісар округи і кандидат у діловоди окружного суду Річард Бойкін, президент Ради литовців Америки та Об’єднаного національного комітету Балтійських громад Америки Сауліус Купріс, голова Фонду „Дорога до миру“ Генрік Марциняк, представники міської ради та інших урядових відомств.

Десятки торговців демонстрували та продавали традиційні вироби, а продавці продуктів харчування та напоїв ледве встигали за попитом.  Надзвичайною атракцією був конкурс вишиванок під гаслом „А сорочка вишита серцю мила”, який долучив до себе велику кількість конкурсантів в розкішних строях і вишивках.

У першій половині щоденних програм була показана  творчість талановитих дітей, хорових і танцювальних колективів, а у наступній частині програми – виступи зірок естради та рок-груп.

Особливим пунктом програми наприкінці обох днів святкування стала поява на сцені рок-груп „Flit“ і „Mad Heads“ та співачок О. Цвинтарної й Ірини Лончини. Виступ І. Лончини в оточенні танцювальних колективів „Горлиця“ і „Вишиванка“ викликав овації відвідувачів.

У соціяльних мережах відеопоказ святкувань в центрі міста  відвідали 600 тис. осіб.

 

Марта Фаріон – віце-президент відділу УККА.

Коментарі закриті.