31 березня, 2017

Євген Станкович виступив в Ню-Йорку

Учасники концерту (зліва): Соломія Івахів, Євген Станкович, Філіп-Едвард Фішер, Таня Банністер, Івес Джарамраж. (Фото: Христина Стасюк)

НЮ-ЙОРК. – 19 березня Український Інститут Америки вітав провідного композитора України Євгена Станковича. У зустрічі брали участь композитори Є. Станкович, Леонід Грабовський, дириґент Адріян Британ з ведучою, скрипалькою Соломією Івахів. Розмова велася про стан видавництва музичних творів, їхнє виконання та зацікавлення слухачів сучасною музикою.

В музичній програмі представлено антологію камерних творів Є. Станковича за 1968-2014 роки. Концерт почався сонатою для флейти й фортепіяна „Танці на квітках. Дюймовочка” (2014 рік). Соната написана згідно з байкою Йогана-Крістіяна Андерсена. Виконали її Нора Лі Ґарсія при участі фортепіяна Філіпа-Едварда Фішера.

Триптих „На Верховині” для скрипки і фортепіяна з 1972 року‚ який має частини: „Колискова“, „Весілля“ та „Імпровізація“ виконали С. Івахів з новою на нашій сцені піяністкою Танею Банністер.

„Фреска Майдану“ з 2014 року – це твір, написаний після Революції Гідности в Києві. Після гнітючо-моторошних хвилин побиття мирного населення твір закінчився перемогою народу з тихим відгомоном національного славня. „Фреска Майдану” справила велике враження на слухачів.

Дві п’єси для скрипки і чельо з 1972 року С. Івахів та Івес Джарамраж відтворили як віртуозний двобій, що переплітався подвійними нотами в обох інструментах. „Епілоги” для піяно-тріо з 2007 року виконали Т. Банністер, І. Джарамраж, С. Івахів. Одночастинна п’єса мала різні інструментальні прийоми і була найкращим доробком композитора.

Коментарі закриті.