7 квітня, 2017

Висвітлили фільм про Патріярха Йосифа Сліпого 

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 30 березня у Релігійному товаристві українців-католиків „Свята Софія“ США та Осередку праці Наукового Товариства ім. Шевченка, а 1 квітня, в „Нашій українській рідній школі“ провели показ документального фільму „Справа „Рифи“, присвяченого 125-літтю від дня народження Патріярха Йосифа Сліпого (1892-1984). Фільм презентував керівник Департаменту інформації Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) о. Ігор Яців.

Фільм охоплює період 1945-1963 років та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Й. Сліпого. Особливу увагу приділено історичним подіям та визначним особистостям того періоду та їх впливу на долю Патріярха. Це Папа Іван ХХІІІ, Президент США Джон Кеннеді, комуністичні діячі СРСР Йосиф Сталін та Микита Хрущов.
Назву стрічці дала аґентурна справа „Рифи“, яка зберігається в архіві Служби безпеки України.

В 33 томах справи докладно задокументовано‚ як радянська влада розробляла та втілювала в життя плян знищення УГКЦ та її провідника Й. Сліпого. Ці документи стали основою фільму. До стрічки увійшли свідчення учасників та очевидців подій, коментарі істориків з України, Італії, США, унікальні кадри кінохроніки, які знімальна група розшукала в українських та закордонних кіноархівах.  Робота над фільмом розпочалася в 2015 році, його фільмували в Україні, Італії, США.

Вперше фільм було висвітлено 17 лютого у селі Заздрість що на Тернопільщині, де народився Патріярх Йосиф. Офіційна прем’єра стрічки відбулася 5 березня у Києві.

 

Коментарі закриті.