31 березня, 2017

Фільм про бандуристів висвітлено у Випані 

Учасники та організатори програми (зліва): Михайло Козюпа, Ярослава Мулик, Христина Бонакорса, кінорежисер Орест Сушко, Марійка Тершаковець, Аня Тершаковець-Томко і Александра Тершаковець-Завадівська.

ВИПАНІ‚ Ню-Джерзі. – 5 березня, у головній залі Українського Американського Культурного Центру Ню-Джерзі‚ було висвітлено новий фільм „Хоробра сімнадцятка“ – про історію першого складу Української Капелі Бандуристів (17 музикантів), яких в 1942 році німецька окупаційна влада вивезла з України та ув’язнила в таборах примусової праці.

Змушені виступати по таборах, бандуристи своїми піснями несли духовну підтримку та розраду невільникам-остарбайтерам‚ а опісля скитальцям – у таборах переміщених осіб. В 1949 році саме музика допомогла капелі знайти вільне життя за океаном. Фільм також досліджує коріння унікальної музичної традиції – інструменту бандури.

Імпреза, безкоштовна для публіки, була спонзорована 86-им Відділом Союзу Українок Америки і Українською Американською Федеральною Кредитівкою „Самопоміч“. Понад 100 присутніх були зворушені фільмом й вітали оплесками продюсера фільму Ореста Сушка, який приїхав з Торонто. Бандуристка Калина Лещук, наймолодша членка Українського Жіночого Ансамблю Бандуристів Північної Америки, заграла дві пісні.

О. Сушко, самостійний кінопрофесіонал з 30-літнім досвідом, сказав, що його головною мотивацією до творення фільму було бажання вшанувати пам’ять батька і діда, які були інспіраторами фільму.

Батько кінорежисера Макар Сушко був першим членом Української Капелі Бандуристів з Канади. Він студіював у Львівській музичній консерваторії‚ вивчав літургійні наспіви у Кременці. З часом Григорій Китастий, музичний керівник капелі, запросив його вступити до капелі, спершу у Німеччині‚ а відтак бути учасником першої тури по Канаді у 1949-1950 роках.

Прем’єра фільму відбулася в Торонто під час Міжнародного кінофестивалю у 2014 році. Директор кінопрограм Джесі Венте написав: „Цей фільм є заповітом відвічної сили мистецтва і людського духа, навіть серед найбільших страждань. Музика підносить, збагачує та перетворює дух, мислення і думку, проливаючи світло на історію культурного виживання, яке просвітлюється навіть ще більше сьогодні“.

До тепер фільм показано у багатьох містах Канади‚ в Монреалі, Віндзорі, Гамільтоні, Вініпеґу, Саскатуні, Реджіні, Едмонтоні, Калґарі‚ і США – у Клівленді, Дітройті, Чикаґо, Ню-Йорку, Лексінґтоні, Стемфорді, Філядельфії. Висвітлено фільм також у деяких університетах (Колюмбія, Веслеєн, Меморіял)‚ а вкоротці буде висвітлений у Торонтському університеті. Фільм недавно показано у Дюсельдорфі, Німеччина‚ йдуть старання, щоб фільм завітав в Україну.

Для майбутніх поколінь О. Сушко і Українська Капеля Бандуристів готують науковий пакет про бандуристів враз з копією фільму. Це буде подарунок для випусників „Рідної Школи“ в США та Канаді. Більші інформації для показу фільму у своїх громадах можна знайти на інтернет-сторінці: http://musicofsurvival.com/ або звернутися електронною поштою: [email protected]

Переклад з англійської мови:
Оксана Тарасюк

Коментарі закриті.