16 січня, 2016

Ще можна врятувати Надію Савченко

24 грудня 2015 року у російському місті Донецьку відбулося останнє в минулому році засідання у справі Надії Савченко. Захист очікував, що ним і завершиться судовий процес над незаконно арештованою українкою. Адвокат Ілля Новіков представив неспростовні  докази її невинуватости‚ які доводить, що вона була взята в полон задовго до того, як загинули російські журналісти. 25 грудня суд відхилив скаргу адвокатів на рішення про продовження її арешту. Н. Савченко перебуватиме під вартою до 16 квітня 2016 року.

На суд приїхав український адвокат Олександер Плахотнюк, який захищав Юрія Луценка. Він наполягає, щоб суд долучив до справи експертизу телефонних дзвінків Н. Савченко.

Уповноважена у справах людських прав Російської Федерації Елла Памфілова закликала обміняти Н. Савченко на затриманих російських офіцерів.  За її словами, це могло б сприяти потеплінню взаємин між Україною та Росією. Але Кремль – замовник і дириґент судилища – не зважає на жодні докази і протести.

Н. Савченко 18 грудня вдруге розпочала голодування. Сестра підсудної Віра Савченко повідомила‚ що Надія втрачає вагу швидше, ніж під час свого попереднього голодування‚ яке тривало 83 дні. Організм полоненої дівчини може не витримати повторного навантаження. 12 cічня адвокат Микола Полозов повідомив, що Н. Савченко схудла на 15 кілограмів. „Вже близька та мить, після якої погіршення здоров’я стане незворотним“, – сказав він.

Така загроза нагадує трагічні долі багатьох українських бранців‚ які загинули у російській неволі – Анатолій Марченко‚ Василь Стус‚ Олекса Тихий‚ Гелій Снєгірьов‚ Юрій Литвин‚ інших страдників. Але тоді‚ в часи існування „імперії зла“‚ закордонна українська громада активніше ставала в обороні в’язнів більшовицького режиму. На захист Н. Савченко минулого року відбулося кілька акцій протесту в Ню-Йорку та інших містах‚ але вони були епізодичними і малолюдними. Чи люди збайдужіли до страждань молодої бранки за ґратами жорстокого режиму? Чи не мають люди співчуття до матері полонянки‚ яка побивається біля усіх владних порогів в надії на допомогу?

Так‚  настав час на акції‚ листи‚ вимоги. Ще можна врятувати Народного депутата  України Надію Савченко, яка перебуває в російському полоні. А сама вона привітала українців з зимовими святами. Листівку полонянки опублікувала у своєму Facebook її сестра Віра:

„Українці, у нас бували важкі свята, але із гіркотою веселі! Ми вміємо не падати духом і кепкувати навіть над смертю. Воля дорожча за життя! Україна дорожча за все на світі! Ми, українці, варті найкращого! Ми заслуговуємо на гідне і вільне життя. І в нас обов’язково все буде краще, ніж є! З вірою в серці! Вітаю вас із зимовими святами!“.

Напишіть відгук