16 січня, 2016

Передано матеріяли про Голодомор-геноцид

КИЇВ. – 14 грудня 2015 року відбулась прес-конференція‚ присвячена переданню від громадської організації Фундація ім. Олега Ольжича до фондів Центрального державного архіву зарубіжної україніки унікального комплексу архівних документів про успішні заходи української діяспори у США з визнання Голодомору в Україні геноцидом у офіційних американських навчальних програмах у 1980-их роках. Також підведено підсумки двостороннього співробітництва у збереженні та дослідженні культурної спадщини української діяспори за останні п’ять років (2010-2015).

Передано два комплекси архівних документів, наданих відомим українським громадським діячем у США Михайлом Герецем. Перший комплекс показує діяльність Тимчасового комітету для навчання про Голодомор-геноцид в Україні (Ad Hoc Committee on Education About the Famine-Genocide in Ukraine) під головуванням М. Гереця, який протягом 1985-1987 років домігся включення на офіційному рівні до навчальних програм для закладів середньої освіти та університетської програми в рамках курсу „Порушення прав людини“ та розділу „Геноцид“ окремої частини курсу під назвою „Голод в Україні“.

Унікальність даного архівного комплексу полягає у його винятковій цілісності – наявні документи відображують вирішення даного питання від моменту появи задуму активу української громади штату Ню-Йорк про таку акцію, листування, проєкти, звернення щодо переговорів з американськими офіційними чинниками, успішне завершення даної ініціятиви, включно з матеріялами з офіційного прийняття у Будинку Уряду штату з приводу видання друком методичних матеріялів про Голодомор-геноцид в Україні в рамках американських навчальних програм. Окрім документів‚ передано багато фотографій про діяльність учасників Тимчасового комітету.

Другий комплекс документів ілюструє успішні зусилля М. Гереця щодо затвердження статусу української мови, за вивчення якої Департамент освіти штату Ню-Йорк став надавати додаткові кредити та додаткові точки, які враховуються при вступі до університету на рівні із знанням німецької, французької та інших мов. У 1976-1986 роках М. Герець координував підготування і затвердження іспитів з української мови, які склали тисячі дітей. Програма діє дотепер.

Прес-конференцію організували Фундація ім. Олега Ольжича і Центральний державний архів зарубіжної україніки. Її провели директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки Ірина Мага, її заступник Володимир Тихенко‚ виконавчий директор Спілки архівістів України Олександер Гаранін‚ голова правління Фундації ім. Олега Ольжича Сергій Кот‚ директор Бібліотеки ім. О. Ольжича Олександер Кучерук.

Напишіть відгук